Grens+megastal+rekbaar
© ELI

Grens megastal rekbaar

De wettelijke bovengrens aan veebedrijven wordt wellicht minder absoluut dan tot nu toe gedacht. Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) wil ruimte laten voor megabedrijven met een extra duurzame opzet.

Bleker gaf die opening tijdens een werkbezoek aan Horst aan de Maas. Hij sprak daar met initiatiefnemers van het Nieuwe Gemengd Bedrijf (NGB) en met het gemeentebestuur. Die verdedigden de plannen voor het project met een pluimveebedrijf met meer dan een miljoen slachtkuikens en een varkensbedrijf met 48.000 mestvarkens.

Duurzamer

Bleker herhaalde zijn zorgen over de komst van zeer grote veebedrijven. 'Ik vraag me af of die ontwikkeling goed is voor de agrarische sector in Nederland en voor het platteland.' Hij erkent echter dat de opzet van het NGB goed doordacht is en op verschillende punten duurzamer dan bij doorsnee bedrijven.

De staatssecretaris blijft van mening dat megabedrijven die alleen in schaalgrootte van gangbare bedrijven verschillen, ongewenst zijn. Hij beoordeelt het project in Horst aan de Maas echter als een ‘geïntegreerd concept’ met verbeteringen ten opzichte van bestaande bedrijven.

Genuanceerde wet

Daarom wil hij nadenken over een wettelijke bovengrens aan de stalgrootte ‘met een haakje.’ Dat haakje zou ruimte moeten scheppen voor sterke concepten die boven de wettelijk toegestane omvang uit komen.'Ik acht een genuanceerde uitkomst mogelijk', zei Bleker over zijn wetsontwerp dat in juni klaar moet zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer