Advies over aanpak stikstofprobleem

Voor het aanpakken van het stikstofprobleem is het nodig om op verschillende niveau’s (landelijke en regionaal) en vanuit verschillende sectoren (landbouw, industrie en verkeer) bindende afspraken te maken.

Dit is het advies van de Raad van State aan demissionair staatssecretaris Bleker over de programmatische aanpak van de stikstofproblematiek. Bleker heeft het advies deze week openbaar gemaakt.

De staatssecretaris wil de uitstoot van stikstof terugdringen en de schadelijke gevolgen van de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden beperken. Anderzijds wil de staatssecretaris economische ontwikkelingen mogelijk maken die tot een toename van stikstofuitstoot leiden. De programmatische aanpak bevat maatregelen om deze beide doelen gelijktijdig te bereiken.

Schonere veestallen

Brongerichte maatregelen zoals schonere veestallen moeten blijvend leiden tot een daling van de stikstofneerslag. Gebiedsgerichte maatregelen, bijvoorbeeld voor het waterbeheer van natuurgebieden, moeten uiteindelijk de natuurkwaliteit verbeteren.

Een deel van de afname die door bestaande en nieuwe brongerichte maatregelen kan worden bereikt, wordt vervolgens benut voor nieuwe ontwikkelingen. Dit deel van de mogelijke afname wordt ontwikkelingsruimte genoemd.

Op de website van de Raad van State staat de volledige tekst van www.raadvanstate.nl/adviezen/zoeken_in_adviezen/zoekresultaat/?advicepub_id=10233het advies over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) met daarbij ook een reactie van de staatssecretaris.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer