Minder graan uit Zwarte Zeegebied

Externe analisten verwachten dat het exportpotentieel voor graan uit Oekraïne, Kazachstan en Rusland dit jaar zal afnemen met 2,8 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar.

Het totale exportpotentieel voor graan in het Zwarte Zeegebied ramen de analisten op 54,4 miljoen ton. Dit blijkt uit een verslag van beleidsmedewerker Fred Klein van Productschap Akkerbouw naar aanleiding van de Internationale Black Sea Cereals Conferentie, die onlangs is gehouden in Kiev.

Over de te verwachten graanoogst in de landen rond de Zwarte Zee waren tijdens de conferentie verschillende geluiden te horen. Met name de Oekraïense overheid is vrij positief en verwacht in het seizoen 2012-2013 meer graan te kunnen exporteren.

Droogte

Zeker over de situatie in Oekraïne zijn de externe analisten veel minder positief. Vooral de wintergranen hebben zwaar geleden onder de droogte van afgelopen najaar en vanwege de korte, maar extreme vorstperiode in februari.

De verwachting is dat de tarweoogst in het land beperkt blijft tot 12 miljoen ton. Dat is 10 miljoen ton minder dan in 2011. Ook Kazachstan oogst met naar schatting 15 miljoen ton bijna 8 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Logistiek verwaarloosd

Voor Rusland gaan de analisten uit van een graanoogst die met 54 miljoen ton ongeveer stabiel is. Probleem in Rusland zijn vooral de opslagcapaciteit en de verwaarloosde logistieke faciliteiten. Daardoor gaat alsnog veel graan verloren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer