Prijs+grootste+risico+tarweteelt
© Nieuwe Oogst

Prijs grootste risico tarweteelt

Tarwetelers moeten denken vanuit een kostprijsplus-principe, vindt graanmakelaar Richard Rolink van V&V Commodities. ‘De marge is uiteindelijk dan de uiteindelijke opbrengstprijs.'

Het grootste risico in de tarweteelt is volgens Rolink de opbrengstprijs. 'In Nederland is opbrengst zelf redelijk constant en voorspelbaar. Ook de kwaliteit speelt in het uiteindelijke financiële resultaat een minder grote rol dan de prijs omdat afzet als voertarwe altijd mogelijk is.'

'Als ondernemer zou een tarweteler bewust moeten nadenken over het afdekken van de prijsrisico’s', stelt Rolink. De graanmakelaar sprak vorige week in Wageningen tijdens Themadag Granen van Productschap Akkerbouw over de ontwikkelingen op de graanmarkt en hoe akkerbouwers daarmee kunnen omgaan.

Goede graadmeter

Algemene tendens is dat de beweging van wereldmarkt een goede graadmeter is voor de Europese tarweprijs. De interventie is structureel lager dan de wereldmarktprijs en vormt dus geen vangnet meer.

Tarwetelers kunnen de opbrengstprijs vastleggen via hun collecteur of afnemer. Nadeel van deze methode vindt Rolink de weinig transparante prijsvorming. Ook is de tarweteler erg afhankelijk van de afnemer en is de opbrengstprijs niet gebaseerd op de kostprijs.

Termijnmarkt

Voordeel van handel op de termijnmarkt, zoals de Franse beurs Matif, is volgens Rolink de transparante prijsvorming. Wel zijn er kosten aan verbonden. 'Voor een contract van 50 ton tarwe moet een teler € 1200 borg betalen. Verder moeten telers op een speciale rekening geld bijstorten als hun contract verliesgevend is.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities Noord

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer