%E2%80%98Prognose+graanproductie+in+EU+is+te+positief%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

‘Prognose graanproductie in EU is te positief’

Fred Klein van Productschap Akkerbouw betwijfelt of er dit jaar een recordoogst komt voor graan. De marktanalist zet vraagtekens bij de eerste prognosecijfers voor de komende graanoogst.

De oogstverwachting voor de totale Europese Unie komt volgens de prognose uit op 290,2 miljoen ton graan, dat is 3,35 miljoen ton meer dan in 2011. De Europese Commissie raamt de opbrengst voor tarwe op bijna 133 miljoen ton en dat is ongeveer een plus van 3,2 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar.

De productiecijfers zijn gebaseerd op de verkoop van zaaizaden en de uitgezaaide arealen wintergranen. De totale arealen vermenigvuldigde de commissie vervolgens eenvoudigweg met de 5-jaarlijkse opbrengstgemiddelden.

Klein beschouwt de oogstverwachting als te positief. 'De impact van het uitwinteren van wintergranen in onder meer Frankrijk en Oost-Europa is nog niet meegenomen. Hetzelfde geldt ook voor de droogte in vooral de Zuid-Europese landen.' Eind maart komt de Europese Commissie met nieuwe prognosecijfers en die zullen volgens Klein aanzienlijk reëler zijn.

Impact van droogte

Voor de graanproductie is er vooral zorg om de gevolgen van de droogte. In Portugal en Spanje zijn de waterreservoirs leeg en voor de komende periode wordt nog weinig neerslag voorspeld.

Zomergraan

Ook vanuit landen als Frankrijk, Engeland en Hongarije komen berichten over droogte. Klein: 'Na uitwintering kunnen graantelers altijd nog zomergraan zaaien, de schade blijft dan beperkt. De opbrengstderving door watergebrek is vaak veel groter.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  17° / 10°
  50 %
Meer weer