Oekra%C3%AFne+als+graanschuur+in+verval
© Martine Barwegen

Oekraïne als graanschuur in verval

Als voormalige graanschuur van Europa raakte Oekraïne zeker in de periode na de eeuwwisseling enigszins in verval. Door problemen met de beschikbaarheid van financiering voor de ontwikkeling van de landbouwbedrijven daar raakte de graanteelt achterop.

Met name de mechanisatie is sterk verouderd en graantelers in de Oekraïne gebruiken gemiddeld weinig kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Victor Theeuwes is agrarisch ondernemer in de Oekraïne. De Theeuwes Holding heeft in het Oost-Europese land een bedrijf van 5000 hectare met voornamelijk granen en oliehoudende zaden. Hij vertelde tijdens de afgelopen Themadag Granen over zijn ervaringen.

7 miljoen hectare

Van de 43 miljoen hectare landbouwgrond is 80 % bestemd voor akkerbouw. Tarwe is met een areaal van ongeveer 7 miljoen hectare één van de grootste gewassen. De gemiddelde opbrengst van tarwe is 3,5 ton per hectare.

Volgens Theeuwes is er een groot potentieel om de teelt te verbeteren. 'De klimaatomstandigheden zijn goed. Er is behoefte aan kennis en geld om te investeren in teeltoptimalisatie.'

Infrastructuur

Oekraïne is een ideaal land voor de export van graan. De infrastructuur in het land is redelijk en de havens aan de Zwarte Zee zijn altijd bereikbaar. Het land is nog steeds één van de grootste exporteurs van gerst en tarwe.

De opslagcapaciteit voor graan in de Oekraïne is 35 miljoen ton, verdeeld over zo’n 700 silo’s en eigenlijk te krap voor een optimale handelspositie. 'Er wordt nu een aanzet gemaakt om meer te investeren in opslagmogelijkheden voor graan op de bedrijven zelf', weet Theeuwes.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer