Geen+nieuw+licht+op+bijensterfte
© PRI

Geen nieuw licht op bijensterfte

Twee recente buitenlandse onderzoeken over bijensterfte leveren volgens de Nederlandse bijenonderzoeker Tjeerd Blacquière geen echt nieuwe informatie op over de effecten van schadelijke insecticiden.

De resultaten van 2 internationale bijenonderzoeken zijn vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Beide onderzoeken tonen opnieuw aan dat neonicotinoïden oorzaak kunnen zijn van sterfte onder bijen en hommels.

Franse onderzoekers van het nationale landbouwinstituut in Avignon ontdekten dat honingbijen sneller verdwalen als ze in contact komen met neonicotinoïden. Een Schots onderzoek laat zien dat hommelvolken die blootgesteld zijn aan imidacloprid minder koninginnen voortbrengen.

Mooie studies

'Het zijn mooie studies', roemt Blacquière van Plant Research International het werk van zijn buitenlandse collega’s. 'De studies bevestigen in elk geval dat bepaalde middelen in bepaalde concentraties giftig zijn voor bijen en hommels, maar dat was al bekend.'

Belangrijkste bezwaar van Blacquière op de buitenlandse studies is dat ze uitgaan van een 'worst case scenario'. 'In beide onderzoeken kregen de bijen en hommels de schadelijke insecticiden toegediend via nectar en stuifmeel. De daarbij gebruikte concentraties waren aan de hoge kant.'

Giftig voedsel

'Bovendien was er geen keus voor de bijen, ze werden min of meer gedwongen om giftig voedsel te eten', aldus de onderzoeker. 'Het is nu niet duidelijk wat er gebeurt als ze ook niet-giftig voedsel krijgen aangeboden.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer