Residu+weinig+effect+bijensterfte
© Nieuwe Oogst

Residu weinig effect bijensterfte

Residuen van gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten, zijn waarschijnlijk niet de oorzaak van bijensterfte. Dat concludeert een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Gent en Wageningen UR.

De onderzoekers stellen dat parasieten en de voedselvoorziening van de bijenvolken een belangrijke rol spelen bij de sterfte van bijen. De onderzoekers deden in opdracht van het ministerie van EL&I uitgebreid literatuuronderzoek naar de mogelijke gevolgen van bijensterfte.

Het huidige toelatingsbeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen heeft geen wetenschappelijke gegevens gemist, zegt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker in een reactie op het onderzoek.

Verder onderzoek

Het onderzoek sluit echter de effecten van de neonicotinoïden op bijensterfte niet geheel uit. Daarom wil Bleker dat de er vervolgonderzoek komt om meer inzicht te krijgen op een mogelijke relatie tussen neonicotinoïden en bijensterfte.

Ook wil de bewindsman verder laten onderzoeken of bijen via het oppervlaktewater worden blootgesteld aan neonicotinoïden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer