Boer mag meer vergisten

Het aantal producten dat boeren in een mestvergister mogen gebruiken, wordt uitgebreid. Dat zegt staatsecretaris Henk Bleker (EL&I) in een interview in Nieuwe Oogst van vandaag.

In totaal gaat het om zo'n 80 nieuwe producten die voor vergisting mogen worden gebruikt, waaronder bermgras, zaagsel en snijafval van groenten. De definitieve lijst moet nog worden gepubliceerd.

Met de uitbreiding van de lijst per 1 april komt de staatssecretaris tegemoet aan de wens van boeren met een co-vergister. Zij beschikken nu over een beperkt aantal producten die zij als biomassa aan hun mestvergister kunnen toevoegen.

Bij de verruiming hoort ook een andere benadering van de controle. Leveranciers van deze alternatieve producten kunnen zich straks laten certificeren, waarna zij zelf hun producten mogen controleren op bijvoorbeeld de aanwezigheid van zware metalen.

LTO Nederland is verguld met de verruiming, zegt LTO-bestuurder duurzame energie Eric Douma. 'Een superresultaat. Het is een mooie aanvulling die we altijd al wilden. We zijn blij dat dat is gehonoreerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer