%27Vergisters+in+Nederland+veilig%27
© Nieuwe Oogst

'Vergisters in Nederland veilig'

In Nederland staan goede vergistingsinstallaties. Dat blijkt uit de eerste uitkomsten van onderzoek naar incidenten en veiligheid bij vergisters.

'Het risico van de aanwezigheid van biogas is niet extreem. Het risico op ontploffing valt mee. Er zijn nog geen incidenten geweest die gevolgen hadden buiten de locatie', zegt Waldo Kaiser van Agendschap NL, onderdeel van het ministerie van EL&I.

Bij de veiligheid moeten ondernemers vooral letten op zwavelwaterstof, dat ontstaat in vergisters. 'Zwavelwaterstof kan dodelijk zijn', waarschuwt Kaiser. 'Er is zeker 1 dodelijk ongeval geweest in combinatie met een vergister.'

Complexe installaties

Bij vergisters gaat het om complexe installaties en biologische processen. Kaiser: 'De bouw van vergistingsinstallaties is vakwerk. Dat moet je over laten aan professionele bedrijven. Dat geldt ook voor onderhoud en aanpassingen aan de installatie'.

Op basis van de huidige inzichten is het advies om geen woningen te plaatsen binnen 50 meter van het middelpunt van de vergistinginstallatie. 'Laat alleen mensen bij de vergister komen die er qua werkzaamheden wat te zoeken hebben', zegt Kaiser.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer