Biogasinstallatie+verwarmt+ziekenhuis
© Nieuwe Oogst

Biogasinstallatie verwarmt ziekenhuis

Plant Power, een samenwerkingsverband van 2 boeren, is begonnen met de bouw van een biogasinstallatie in Stadskanaal. Bijzonder is dat de boeren de restwarme benutten door er het nabijgelegen Refaja ziekenhuis mee te verwarmen.

De installatie heeft een vermogen van 2 kilowatt. Het leveren restwarmte zal binnen een half jaar starten. De restwarmte zorgt voor een brandstofbesparing van circa 10.000 gigajoule per jaar.

'De vergister staat zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis. Dit om de transportleiding zo kort mogelijk te houden en warmteverlies te voorkomen', zegt Mark van Seventer van Ekwadraat in Leeuwarden. Hij is sinds 2005 bij het project betrokken.

In Noordoost-Groningen is enige discussie over het aantal relatief kleine ziekenhuizen. Er zou wel een ziekenhuis dicht kunnen. 'Het is een prachtig project. Een ziekenhuis dat heel duurzaam werkt, moet je laten voortbestaan', vindt Van Seventer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer