Aftrap MaïsChallenge in Giesbeek

Het startschot voor de MaïsChallenge is afgelopen vrijdag in Giesbeek gegeven. Het gaat om een landelijke competitie waarbij jonge veehouders uitmaken wie de maïsteelt het best in de vingers heeft.

De officiële plichtplegingen vonden plaats op melkveebedrijf De Genders van familie Weijers in Giesbeek. Voorzitter Wilco van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) nam op symbolische wijze het eerste maïszaad in ontvangst.

Sjaak Weijers is een van de 41 deelnemers die komend seizoen probeert meer uit de snijmaïsteelt te halen. 'Wij willen mede met het oog op 2015 wel eens weten of we hier op de rivierklei met onze ruwvoervoorziening op de goede weg zijn.'

Opbrengst en kwaliteit opschroeven

Maar de melkveehouder wil ook achterhalen of de opbrengst en kwaliteit van een hectare maïs nog verder is op te schroeven. De fysieke beoordelingsrondes zijn in mei en september in het gewas. Tussentijds houden de deelnemers teeltrapportageformulieren bij.

De groei van het gewas wordt bovendien nauwlettend gevolgd door de satelliet. Via Mijnakker.nl zijn alle percelen in beeld en kunnen opbrengstprognoses worden gedaan. Na het hakselen worden de kuilmonsters onder de loep genomen om te zien hoe het met de voederwaarde is gesteld.

Prijsuitreiking

NAJK en maïszaad-leverancier Limagrain ronden het kennisproject in december af. De hoofdprijs is een geheel verzorgde studiereis voor 2 personen naar de Auvergne, hét maïscentrum van Frankrijk.

• Volg de groei via Facebookaccount www.facebook.com/maischallenge MaïsChallenge en Twitter @MaisChallenge

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer