Vogelgriep Kelpen milde variant

Bij het vogelgriepvirus dat afgelopen zaterdag is vastgesteld bij een kalkoenhouderij in Kelpen-Oler, gaat het om een laagpathogene variant (type H5N2). Dat maakte het ministerie van EL&I gisteravond bekend.

LLTB vakgroep Pluimveehouderij dringt aan op een snelle screening van de bedrijven in de 3 kilometer zone .Inmiddels is vast komen te staan, dat het naastliggende kalkoenenbedrijf van dezelfde eigenaar vrij is van het virus.

Momenteel worden 26 bedrijven in een straal van 3 kilometer rondom het getroffen bedrijf in Kelpen-Oler onderzocht. Naar verwachting zijn de eerste resultaten hiervan volgende week maandag bekend.

Beperkingsgebied

Als uit de screening blijkt dat geen andere pluimveebedrijven besmet zijn met bestrijdingsplichtige vogelgriep mag worden verwacht dat het beperkingsgebied wordt verkleind tot een gebied met een straal van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Dat beperkingsgebied moet daarna nog tenminste 14 dagen van kracht blijven.

Bleker

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker bezocht het bedrijf gisteren. Namens de LLTB vakgroep drongen Jos Mans en Eric Hubers aan op een snelle screening van de omliggende bedrijven en daarbij prioriteit te geven aan de bedrijven met de meeste risico’s (uitloop).

Tevens is de compartimentering nog eens onder de aandacht gebracht om te voorkomen dat export/importmaatregelen over het hele land worden uitgesmeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer