WHO vreest bio-terrorisme

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is zeer bezorgd over nieuwe onderzoekskennis naar de overdraagbaarheid van het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 tussen mensen. Terroristen zouden de kennis kunnen gebruiken om een aanslag met biologische wapens te plegen.

WHO+vreest+bio%2Dterrorisme
© Hans Hut

Teams van wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en in de Verenigde Staten ontdekten dat het vogelgriepvirus H5N1 gemakkelijk kan veranderen in een variant die de volksgezondheid bedreigt. Ze weten ook ze dat kunnen doen.

De kennis wordt gebruikt om een wereldwijde epidemie te voorkomen en vaccins en medicijnen te ontwikkelen. Maar als terroristen de gegevens in handen krijgen, kan de kennis ook worden misbruikt, in de vorm van bio-terrorisme.

Strenge controle

Volgens de WHO brengt het onderzoek dus aanzienlijke risico's met zich mee en is strenge controle nodig. De WHO vindt wel dat het onderzoek door moet gaan.

Wetenschappelijke tijdschriften lieten onlangs al weten dat ze twijfelen of ze de details moeten publiceren over hoe de wetenschappers het H5N1-virus lieten muteren.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer