Waarschuwing+goedkope+eierimport
©

Waarschuwing goedkope eierimport

De import van eieren die niet aan de Europese eisen voldoen, stijgt. Die waarschuwing geeft de Europese Boerenorganisatie Copa-Cogeca.

'Europese leghennenhouders ondervinden veel concurrentie van de stijgende eierimport', zegt Pekka Pesonen van Copa-Cogeca. 'In veel gevallen zijn die eieren afkomstig uit landen waar de standaard voor dierwelzijn lager ligt dan in Europa.'

Dat betekent volgens hem dat leveranciers van buiten de Europese Unie (EU) tegen een lagere kostprijs kunnen produceren. Europese leghennenhouders investeerden om het dierwelzijn te verhogen. Daardoor is de productie in Europa verlaagd en stegen de prijzen.

Import opschroeven

'De eierindustrie in Europa wil haar import van eieren van buiten de EU opschroeven om het in productie op te vullen', zegt Pesonen. Ook zouden de eieren afkomstig zijn uit legbatterijen met onverrijkte kooien. Die huisvesting is inmiddels verboden in Europa.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer