Broedei of consumptie-ei

Vanaf 1 maart 2012 worden Europese regels voor de afzet van broedeieren als consumptie-ei strikter gecontroleerd bij vermeerderaars en kuikenbroeders. Doel: meer garanties geven over voedselveiligheid.

Kleine broedeieren, dubbeldooiers en teveel broedeieren die door vermeerderaars of kuikenbroeders als consumptie-ei afgezet worden, gaan meestal naar de eiproductenindustrie. Soms worden ze als tafelei verkocht.
In tegenstelling tot legpluimveebedrijven, worden vermeerderaars niet door het Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) gecontroleerd op de handelsnormen voor consumptie-eieren. Er vindt na gebruik van geregistreerde diergeneesmiddelen geen controle plaats op de naleving van de wachttijden voor eieren.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) stelde in 2011 om die reden vast dat bij de afzet van broedeieren als consumptie-ei geen zekerheid wordt gegeven over de afwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen in de eieren. Daarmee zijn deze eieren volgens Europese wetgeving niet geschikt voor menselijk consumptie.
Om aan wettelijke eisen en de punten van de NVWA tegemoet te komen, zijn in de regelingen https://www.mijnpve.nl/pve?waxtrapp=mrbHsHsuOnbPTEcBdBD&context=nfMsHsuOnbPTECIKB Kip en IKB Ei voorschriften opgenomen voor vermeerderaars en kuikenbroeders. Aan niet-naleving zijn zware sancties verbonden.

Lees https://www.mijnpve.nl/pve?waxtrapp=nnypLsHsuOnbPTEcBlBKHI&context=nfMsHsuOnbPTEChier het complete bericht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer