Wilde kat Schiermonnikoog eet veldmuis

In Nationale Park Schiermonnikoog struinen zo’n 50 verwilderde katten rond. Dat zijn er niet veel meer sinds de jacht in de jaren 90 werd gestaakt, blijkt uit onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen. De dieren eten vooral veldmuizen, konijnen, hazen en vogels.

Katten kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de lokale fauna. Dit gebeurde vooral op eilanden waar voorheen geen predator aanwezig was. Dat resulteerde soms in het uitsterven van zelfs tientallen diersoorten.

Ook op Schiermonnikoog komt van nature geen grote predator voor. Hier lopen vooral grond- en holenbroeders risico, maar ook bijvoorbeeld konijnen. Om dat te onderzoeken, plaatste student Tjitse op de Hoek deze zomer aan de oost- en westkant van het eiland cameravallen.

Camera's en keutels

Deze camera's maakten foto’s van passerende dieren. Zo werd de aanwezigheid van de individuele katten vastgelegd en het aantal bepaald. Daarnaast ploos Op de Hoek 180 kattenkeutels uit om erachter te komen wat de dieren eten.

Katten eten veelal veldmuizen, zo bleek. Dat diertje is pas sinds 1996 op het eiland, meegekomen met een lading hooi van het vasteland. Verder vormen konijnen, hazen en vogels een groot deel van het dieet.

Vogels

De universiteit wil het onderzoek graag herhalen in het voorjaar. Dat gebeurt om te bepalen of het dieet van de verwilderde katten tijdens het broedseizoen verschuift van zoogdieren naar vogels.

Lees ook

Veehouderij
Veehouderij 08-02-2012
Veehouderij
Veehouderij 27-01-2012
Veehouderij
Veehouderij 11-01-2012
Veehouderij
Veehouderij 14-12-2011
Veehouderij
Veehouderij 30-11-2011
Veehouderij
Veehouderij 19-10-2011

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer