Veehouderij
© Marcel Bekken

Veehouderij

Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst kwam afgelopen zaterdag met een themanummer over fokkerij.

In dit themanummer aandacht voor fokkers uit binnen- en buitenland. Canadees topfokker Louis Patenaude van Gillette leverde met Jordan en Windbrook 2 internationaal aansprekende stieren. Evert Korenberg over zijn topkoe Mon-Chri en emigrant Henk Tolsma gebruikt in Canada Fleckvieh-sperma voor het kruisen met Holstein-koeien.

Reinier van der Steege (24) boekt succes met de online verkoop van dekstieren en op uitnodiging van een Friese studieclub hield schapenhouder en ontwikkelaar van het fokprogramma Innovis Dewi Jones uit Wales onlangs een presentatie.

Reportages:

• Nieuwe Oogst volgt 4 veehouders die meedoen aan project MIJN Duurzaamheid. Els en Arie Mentink, vader en dochter uit Deurningen, doen samen aan het project mee. Els (24) wil haar vaders bedrijf overnemen.

• Microbioloog Jan Kluytmans wil dat het antibioticagebruik naar nul gaat; EL&I-staatssecretaris Henk Bleker en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigen meer maatregelen af om het antibioticagebruik in de veehouderij sneller af te bouwen. Vleesveehouders werden deze week geïnformeerd over de nieuwe regels per 1 januari 2012.

• Het effect van voeding op het pikgedrag van leghennen is beperkt als het gedrag zich al bij de opfok ontwikkelde. Het gebruik van verdunde, vezelrijke voeders tijdens de opfok- en legperiode vermindert de verenschade met 20%.

Verder in dit nummer:

• Het bedrijfsresultaat in de melkveehouderij over 2011 komt per bedrijf zo’n € 20.000 hoger uit dan in 2010. Dat wordt duidelijk uit de bedrijfseconomische cijfers tot en met september 2011 van ruim 100 melkveebedrijven van Alfa Accountants.

• Het graslandareaal op Europees niveau daalt gestaag. In 50 jaar nam het met 15 miljoen hectare af. Een groot graslandareaal in de Europese Unie is echter cruciaal voor de economie.

Vaste rubrieken:

• Columns: dit keer de kersverse voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij over antibiotica en biologisch melkveehouder Jan Spaans over heterozygoot en homozygoot.

• Buitenlandpost (dit keer geitenhoudster Marion Roeleveld vanuit Ierland, met een opmerkelijke constatering: De landbouw redt Ierland).

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer