Veehouderij
© Marcel Bekken

Veehouderij

In het eerste nummer van dit jaar van vakkatern Veehouderij blikken 6 vakgroepvoorzitters van 3 grote en 3 kleine diersectoren vooruit op 2012. Wat is dit jaar belangrijk? Waar liggen de kansen en waar de zorgen?

Kees Romijn (melkvee), Annechien ten Have (varkens), Jan Wolleswinkel (pluimvee), Sjef Lavrijsen (konijnen), Jeannette van de Ven (geiten) en Nico Verduin (schapen) over economisch rendement, nieuwe welzijnsregels, diergezondheid, dierenwelzijn, mestverwerking, innovaties, duurzaamheid, antibiotica en voerprijzen. Allemaal voorbeelden die invloed hebben op het economisch rendement.

Reportages

• Deelnemers aan het project Koeien & Kansen twijfelen of de uitstoot van broeikasgassen is te reduceren met 30% ten opzichte van 1990. Ze zitten al op 29%, maar zonder kostprijsverhogingen en investeringen wordt die ene extra procent lastig.

• Nieuwe Oogst volgt dit jaar 4 veehouders die meedoen aan het project MIJN Duurzaamheid. Rik Lagendijk in het Brabantse Diessen is de derde veehouder die zijn deelname toelicht. Zichtbaar zijn voor de burger staat voor hem bovenaan.

• In Noord-Brabant werken dierenartsen volop met 'Deense systeem'. De Deense methode gaat uit van preventie van ziekten in plaats van genezing en zorgt voor minder uitval en antibioticagebruik op de deelnemende bedrijven.

Verder in dit nummer

• Werken met gezonde zeugen, biggen en vleesvarkens is efficiënter, geeft gemak en daardoor meer werkplezier. Varkenshouders zouden daarom serieuzer werk moeten maken van de gezondheidsstatus van hun bedrijf, zegt Rienk Prins van Hendrix UTD.

• Op de valreep van het oude jaar maakte de varkenshouderij bekend per 1 januari 2012 af te zien van het gebruik van fluorquinolonen en derde en vierde generatie cefalosporinen. En in de zomer van 2012 is de geborgde varkensdierenarts een feit.

Vaste rubrieken

Columns: dit keer voorzitter Nico Verduin van LTO-vakgroep Schapenhouderij over het nieuwe SchapenNET en pluimveehouder Andy Siemons over het kooiverbod dat op 1 januari inging. Ook een column van Nieuwe Oogst-redacteur Caroline van der Plas. Zij vindt dat Wakker Dier, Milieudefensie en Ongehoord zichzelf maar eens moeten nomineren voor de Liegebeest van het Jaar-verkiezing, die Wakker Dier elk jaar houdt.

Buitenlandpost: dit keer varkenshouder Jeroen van Boekel vanuit Canada. Hij groeit dit jaar met bedrijf en gezin.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over: