RFC+start+leerbedrijf+weidegang
© Marcel Bekken

RFC start leerbedrijf weidegang

Royal FrieslandCampina (RFC) start dit voorjaar met leerbedrijven voor weidegang. 12 praktiserende melkveehouders, verspreid over Nederland, worden geselecteerd en opgeleid om met kengetallen en eigen ervaringen collega’s over te halen om te gaan of te blijven weiden.

Nederland wordt verdeeld in vier windstreken. Per regio selecteert RFC 3 leerbedrijven. Voor elke regio zijn dat een melkveehouder die 150 koeien of meer weidt, een melkveehouder die weidegang combineert met melkrobots en een melkveehouder die ondanks een kleine huiskavel toch weidegang toepast.

Leden-melkveehouders die dubben over voortzetting of het herstarten van weidegang kunnen in groepen van 10 een dag stage lopen op een van deze bedrijven. Ze krijgen dan inzicht in de problematiek en oplossingen en de bedrijfstechnische en economische consequenties van gemaakte keuzes.

Project Kengetallen

RFC maakt bij het project gebruik van de gegevens uit het Project Kengetallen van de Stichting Weidegang. Trekker van dat project is Bert Philipsen. Om knelpunten aan te kunnen pakken, hebben Nederlandse veehouders ook behoefte aan goede kengetallen en instrumenten

In haar gisteren gepresenteerde tussenrapportage komt de Stichting Weidegang tot 9 kengetallen of hulpinstrumenten. Voorbeelden zijn grasgroei per dag, kosten per kilo droge stof voedermiddel per dag en een stroomschema beweidingsystemen.

Philipsen: 'Lukt het ons goede kengetallen te ontwikkelen om de lage kosten van weidegang direct inzichtelijk te krijgen, dan stimuleert dat veehouders vast voor weiden te blijven kiezen.'

•Lees meer in de Nieuwe Oogst van vandaag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer