RFC verliest op biomelk

De biologische melktak van Royal FrieslandCampina (RFC) is momenteel verliesgevend. Dat zei manager buitendienst Gerben Epema op een bijeenkomst van AOC-Friesland in Joure.

RFC+verliest+op+biomelk
© Nieuwe Oogst

De ongeveer 130 biologische melkveehouders van Ecomel, de biologische tak van FrieslandCampina, dreigden recent met opstappen. Ze kregen in 2011 een meerprijs van € 8,1 per 100 kilo melk ten opzichte van de melkprijs van de gangbare melkveehouders.

De afspraak was om deze prijs in 2012 met € 3,30 te verhogen tot een meerprijs van € 11,4 per 100 kilo melk. RFC wil niet verder gaan dan een verhoging van € 0,50 tot een meerprijs van € 8,60 per 100 kilo melk.

Engeland

Epema kreeg uit de zaal de vraag waarom FrieslandCampina niet meer betaalt voor een gezonde en duurzame tak als biologische melk. 'We houden ons graag aan afspraken, maar de realiteit is dat we ook met de door ons geboden meerprijs verlies draaien op biologische melk. Als we naar ruim € 11 gaan, wordt dat verlies alleen maar groter.'

Nederland importeert momenteel 30 tot 40 miljoen kilo biologische melk omdat er te weinig biologische melkveehouders zijn. De verliesgevendheid wordt vooral veroorzaakt door Engeland, dat een groot overschot aan biologische melk heeft. Die melk wordt nu tegen lage prijzen aangeboden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer