Nederlands+mengvoer+bevat+weinig+graan
© Nieuwe Oogst

Nederlands mengvoer bevat weinig graan

Agrifirm Feed gebruikt voor de samenstelling van mengvoer gemiddeld 45% granen. In de Europese voersector is het aandeel graan 72%.

Volgens Cornel Boere van Agrifirm Feed neemt het graanverbruik bij mengvoerbedrijven in Europa in oostelijke richting alleen maar toe. 'Wij gebruiken naast graan gemiddeld 50% derivaten en 5% vetten', zegt Boere als inkoper van grondstoffen bij de coöperatie.

Boere geeft toe dat de keuze voor derivaten als soja, raap en andere producten een kwestie van prijs is. 'We proberen onze voerprijs zo laag mogelijk te houden', aldus Boere. 'Op het moment dat we tarwe goedkoop kunnen inkopen, zullen we meer tarwe gebruiken.'

Productstromen

Boere informeerde de akkerbouwsector gisteren tijdens de Themadag Granen van Productschap Akkerbouw in Wageningen over de productstromen in de mengvoerindustrie. Hij gaf daarbij een kijkje in de keuken van mengvoerproducent Agrifirm Feed.

Agrifirm Feed koopt in principe wereldwijd grondstoffen in. Ook graan komt niet per definitie uit Europa. Op jaarbasis produceert de coöperatie in Nederland 3,2 miljoen ton mengvoer. Er zijn ook productielocaties in België, Duitsland, Hongarije en Polen.

Duurzame soja

Vanuit de discussie over onder meer CO2-footprints stelt Agrifirm Feed zichzelf tot doel om vanaf 2015 alleen nog duurzame soja in te kopen. 'Ook proberen we geleidelijk meer eiwitten in te kopen in Europa en willen we optimaal gebruikmaken van reststromen uit de levensmiddelenindustrie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer