Volumerecord+bij+Duitse+graanmalerijen
© Nieuwe Oogst

Volumerecord bij Duitse graanmalerijen

De vraag naar meel is bij onze oosterburen groter dan ooit. De Duitse bakmeelindustrie heeft in 2010/11 rond de 8 miljoen ton graan vermalen. Daarmee is het record van een jaar eerder (7,85 miljoen ton) verbeterd.

In totaal werd 7,13 miljoen ton tarwe verwerkt, een aandeel van 89%. De resterende hoeveelheid (0,85 miljoen ton) was rogge. Dat meldt maalderijfederatie Verband Deutscher Mühlen (VDM) in Bonn.

De Duitse molens hebben het afgelopen jaar 1% meer tarwe verwerkt. De hoeveelheid rogge daalde met 1,1% naar slechts 11% van het totaal. Zo'n 50 jaar geleden was een derde nog rogge.

Laag rendement

Het binnenlands verbruik van graanproducten is gestegen naar een recordhoogte van 67,8 kilo per persoon per jaar. Dat is 0,7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks deze goede cijfers hebben de leden van de federatie het economisch gezien niet makkelijk gehad. Gemiddeld draait de graanmolensector een rendement van slechts 1%. De bedrijven konden de gestegen graanprijzen veelal niet doorberekenen in de meelprijzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer