Tuinders doen WKK uit en ketel aan

Glastuinders zetten de warmtekrachtkoppeling-installatie (WKK) uit en schakelen de 'gewone' ketel in. Dat zegt energiespecialist Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland.

Een ketel produceert meer warmte met dezelfde hoeveelheid gas. Een WKK produceert niet alleen warmte, maar ook elektriciteit. Per saldo is daardoor meer gas nodig om voldoende warmte in de kas te krijgen, dan met een traditionele verwarmingsketel.

Tuinders leveren zonder WKK geen elektriciteit aan het net. De inkomsten die ze hierdoor mislopen wegen echter niet op tegen de extra kosten die ze hebben aan het gasverbruik, zegt Van der Valk. Daar komt bij dat tuinders een bepaalde hoeveelheid gas hebben ingekocht. Als ze meer verbruiken, moeten ze fors betalen voor het extra verbruik.

Verbruik

Ondernemers die niet kunnen wisselen tussen de verwarmingsmogelijkheden, moeten genoegen nemen met een lagere kastemperatuur om te voorkomen dat ze meer gas verbruiken dan ze hebben ingekocht.

Het heldere winterweer zorgt er overigens voor dat tuinders overdag weinig hoeven bij te stoken. Moderne kassen werken als een zonnecollector en maken gebruik van elk zonnestraaltje en daardoor komt voldoende warmte in de kas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer