AgriVer%3A+vorstdekking+vanaf+1+mei
© Nieuwe Oogst

AgriVer: vorstdekking vanaf 1 mei

Verzekeringsmaatschappij AgriVer geeft leden bij het afsluiten van een nachtvorstverzekering de keuze: vorstdekking met als ingangsdatum 1 mei of 16 mei.

Het is een reactie op de onrust die dit voorjaar ontstond na de nachtvorstschade op 5 mei in zetmeelaardappelen. Vooral in de Veenkoloniën hebben boeren voor circa 5000 hectare aan schade bij Vereinigte Hagel gemeld, die als ingangsdatum al 1 mei hanteerde.

Keuzemogelijkheid

Marien Boersma, directeur van AgriVer: 'Daar is toen onrust over ontstaan. Uit een inventarisatie blijkt dat de meningen over de ingangsdatum verschillend zijn. We zijn een coöperatie en willen een oplossing bieden. Daarom bieden we de keuzemogelijkheid. Voor de vorstdekking vanaf 1 mei vraagt Agriver een iets hogere premie.'

Als Boersma een nachtvorstverzekering zou moeten afsluiten, zou hij zich nog wel even achter de oren krabben voordat hij zou kiezen voor de ingangsdatum van 1 mei. 'Wat is er overgebleven van alle commotie? Zeker als je bedenkt dat voor akkerbouwgewassen een eigen risico geldt van 10%.'

Brede weersverzekering

Naast de nachtvorstverzekering past AgriVer ook de brede weersverzekering aan. 'We hebben dit jaar te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. Eerst droog en daarna nat. Daar voorziet de brede weersverzekering niet in en daarom willen we de voorwaarden praktischer nuanceren.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer