Schmallenberg: 'geen paniek zaaien'

Huisartsen moeten ervoor waken geen paniek te zaaien onder mensen over het Schmallenberg-virus.

Een oproep van huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen aan collega’s om alert te zijn en samen te werken met dierenartsen om zwangeren te waarschuwen uit stallen te blijven, kan onnodig paniek veroorzaken.

Zwangere vrouwen wordt immers altijd geadviseerd stallen te mijden. Die waarschuwing heeft te maken met zoönosen zoals listeria, toxoplasma, campylobacter en coxiella. Dat zegt professor Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht.

Niet doorslaan

‘Er is niets mis mee om artsen alert te maken op de mogelijkheid van het ontstaan van een zoönose. Ten tijde van de Q-koorts was daar veel te weinig aandacht voor. Maar we moeten ook niet doorslaan en bij elke dierlijke infectie alarm slaan. Dan ga je onnodig paniek zaaien. Er is geen enkele aanwijzing, noch in de literatuur noch nu in de praktijk, dat het Schmallenberg-virus een zoönose is of aan het worden is’, zegt hij op de website Medisch Contact.

Steekvliegjes

En als het virus al op mensen zou overgaan, dan zou besmetting niet specifiek in stallen plaatsvinden, zegt Van Knapen. ‘Orthobunyavirussen, waartoe het Schmallenberg-virus behoort, worden doorgaans overgebracht door kleine steekvliegjes zoals knutten. Dat kan overal en heeft met een stal weinig te doen. Bovendien gebeurt dat in de warmere maanden van het jaar, niet nu.’

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer