Rusland stopt import rundvee; vlees mag wel

Rusland laat voorlopig geen levend rundvee toe. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van EL&I laten weten. Rundvlees en zuivel mag nog wel Rusland in.

Rusland+stopt+import+rundvee%3B+vlees+mag+wel
©

Behalve runderen, worden ook sperma en embryo’s vooralsnog geweerd, nos.nl/audio/335779-bleker-rusland-doet-grens-tijdelijk-dicht-voor-levende-runderen.html bleek uit de gesprekken die Nederlandse experts vandaag in Moskou met de Russische autoriteiten voerden.

Naast Nederlandse deskundigen, praatten ook deskundigen uit andere door Schmallenberg getroffen landen (Duitsland, Frankrijk en België) met de Russische overheid over het importverbod.

Rusland wil eerst meer informatie over het Schmallenberg-virus. Volgende week komen Russische experts naar Nederland om zich hier verder te laten informeren.

Het land sloot al de grens voor schapen en geiten en producten daarvan. De schade voor deze sector is marginaal omdat weinig van deze diersoorten naar Rusland worden uitgevoerd.

Waarde

Door de importstop loopt de veehandel wel het risico tientallen miljoenen euro's te verliezen. Nederland exporteerde in 2010 in totaal bijna 45.000 levende runderen, waarvan 9.000 naar Rusland. In de eerste helft van 2011 betrof de export 24.000 dieren, waarvan 6.500 dieren in Rusland werden afgezet.

De in 2010 in het buitenland verkochte runderen hadden een waarde van € 68 miljoen. Van deze omzet kwam € 31 miljoen van buiten de Europese Unie en € 19 miljoen uit Rusland. In de eerste helft van 2011 ging het in totaal om € 42 miljoen, waarvan € 24 miljoen van buiten de EU en € 13 miljoen uit Rusland.

De vlees- en zuivelhandel haalt opgelucht adem. Deze sectoren exporteren jaarlijks voor € 102 miljoen naar Rusland.

Bleker verwacht dat de grenzen nog zeker 4 tot 6 weken gesloten zullen blijven.

Meer besmettingen

Het aantal besmettingen met het virus in Nederland is opgelopen tot 87. Het gaat om 2 rundveebedrijven, 81 schapen- en 4 geitenbedrijven. Nu het virus ook is aangetroffen bij kalveren neemt het risico toe dat ook andere landen preventief hun grenzen tevens sluiten voor fokdieren, sperma en embryo’s van runderen.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer