Gesprek Russen over importstop maandag

Nederlandse deskundigen en vertegenwoordigers van het ministerie van EL&I praten maandag in Moskou met de Russische autoriteiten over de dreigende importstop voor rundvee en rundvlees.

Gesprek+Russen+over+importstop+maandag
©

Inzet is Rusland ervan te overtuigen dat het virus niet overdraagbaar is op mensen. Mocht Rusland besluiten de grenzen toch te sluiten, dan betekent dit een economische strop van vele tientallen miljoenen euro's.

Vorige week sloot Rusland al de grenzen voor schapen, geiten, hun vlees en melk en voor embryo's. Mexico sloot de grenzen voor Nederlandse runderen en hun sperma en embryo's.

Exportcijfers

Vorig jaar werden circa 10.000 runderen naar Rusland geëxporteerd, met een exportwaarde van € 16 miljoen. In het eerste half jaar van 2011 stond dat aantal al op 6500 stuks, met een exportwaarde van € 14 miljoen. Jaarlijks gaat er ook nog eens ruim 320 ton rundvlees naar het land.

Goed bezig

'We zijn de laatste jaren goed bezig in Rusland' , zegt voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. 'Een importverbod zou een heel slechte zaak zijn.' Mochten de Russen toch besluiten de grenzen dicht te gooien, dan betekent dit volgens hem een waardedaling van vaarzen op de afzetmarkt.

'Nog erger wordt het als andere landen het voorbeeld van de Russen gaan volgen. Dan zal de waarde nog verder dalen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer