Egypte+stopt+import+Nederlands+fokvee
©

Egypte stopt import Nederlands fokvee

Egypte heeft de grenzen gesloten voor Nederlandse fokvee. De importstop heeft te maken met het Schmallenberg-virus.

Egypte sloot jaren geleden al de grenzen voor runderen, vanwege de BSE-crisis, maar had een uitzondering voor fokvee. Dat is nu ook niet meer welkom.

Hiermee loopt de economische schade voor de Nederlandse veehandel op. Rusland, dat maandag al de grenzen sloot, en Egypte zijn goed voor 35% van de totale exportwaarde van runderen. De veehandel vreest dat meer landen het voorbeeld van Egypte en Rusland volgen.

In de eerste helft van 2011 importeerde Egypte 2.270 stuks fokvee ter waarde van bijna 3,8 miljoen euro.

Mexico sloot al eerder zijn grenzen voor Nederlands vee, maar dat land importeert geen runderen. Die maatregel was vooral gericht tegen de invoer van Nederlands sperma.

Nederland exporteert jaarlijks voor € 68 miljoen aan levende runderen. Rusland vertegenwoordigd een kwart van die exportwaarde.

Prijzen dalen

Voorzitter Piet Thijsse van de De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee verwacht dat de grenzen langer dicht blijven dan de 4 tot 6 weken die EL&I-staatssecretaris Henk Bleker verwacht. De prijzen voor fokvee, zullen door de importverboden, op de markt dalen, verwacht hij.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer