Veehandel vreest langdurige importstop

De Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee (NBHV) betreurt de importstop die Rusland gisteren afgekondigde voor rundvee en fokmateriaal. De bond vreest dat die blokkade langer duurt dan 4 tot 6 weken.

'Juist nu eindelijk de blauwtongvrij-status in zicht is, komt dit als een teleurstelling', reageert NBHV-voorzitter Piet Thijsse. Rusland is de grootste afnemer van Nederlands fokvee.

De knutten, waarvan nog niet 100% zeker is vastgesteld dat die de oorzaak zijn van het Schmallenberg-virus, zijn bovendien op dit moment niet actief, stelt de bond. 'In onze ogen is er dan ook nu zeker geen reden om de grenzen te sluiten.'

Langer dan enkele weken

EL&I-staatsecretaris Henk Bleker verwacht dat de importstop van de Russen slechts enkele weken duurt. 'Dat hopen wij ook', benadrukt Thijsse. Echter gezien het verleden, vreest de NBHV dat dit langer zal zijn.

Voorheen is volgens hem al vaker bewezen dat grenzen sluiten heel snel gaat, maar weer openen veel langer duurt. In dit geval is de vrees nog groter, omdat er nog geen vaccinatie- en testmogelijkheid bestaat voor dit nieuwe virus.

• Lees meer over dit virus in het www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=1584676&h=Schmallenberg-virus Schmallenberg-dossier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer