Weerstand+tegen+grote+stal+neemt+af
© Marcel Bekken

Weerstand tegen grote stal neemt af

In de Tweede Kamer is steeds minder draagvlak voor een beperking van het aantal dieren per bedrijf. Dat bleek vandaag tijdens een debat over de intensieve veehouderij in de Tweede Kamer.

Als het dierenwelzijn goed geregeld is, dan maakt het aantal dieren per bedrijf niet zo veel uit. Die stelling wordt al langere tijd verdedigd door VVD, CDA en SGP. Meer recent sloot ook de ChristenUnie zich daarbij aan.

De PVV, in de persoon van Dion Graus, liet vanmiddag weten dat hij geen bezwaren heeft tegen grote stallen. Mits het dierenwelzijn goed geregeld is. 'Onlangs was ik op bezoek bij 2 melkveehouders', vertelde hij. 'Het waren broers die hun bedrijven hadden samengevoegd tot een nieuw modern bedrijf waar de koeien prima verzorgd werden. Hoe kan ik daar tegen zijn?'

Ook D66 liet weten mogelijkheden te zien voor grote stallen in Nederland. 'Zolang de uitstoot van ammoniak, fijnstof maar binnen de kaders blijft en de stal in het landschap past', stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Verbod

De PvdA, SP, GroenLinks en de PvdD houden vast aan een verbod op megastallen. Zij willen alsnog een stop op de bouw van grote stallen in Nederland en een beperking van het aantal dieren per bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer