PvdA%3A+sterrenplan+tegen+bio%2Dindustrie
© Marcel Bekken

PvdA: sterrenplan tegen bio-industrie

De PvdA wil met een 3-sterrensysteem een einde maken aan de intensieve veehouderij in Nederland.

PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken komt deze week met een uitgewerkt voorstel tijdens het begrotingsdebat over Landbouw en Natuur voor 2012. Kern van het voorstel is dat veehouders gedwongen worden een steeds grotere hoeveelheid land beschikbaar te hebben voor hun vee, meldt dagblad Trouw.

Hoe duurzamer en diervriendelijker een boer werkt, hoe meer sterren hij krijgt. Vlees, eieren en melk van bedrijven die meer sterren hebben, moeten goedkoper zijn dan van bedrijven die geen sterren hebben, stelt het PvdA-plan. Deze partij vindt dat slagers en supermarkten ook moeten meewerken.

Voorwaarden

De voorwaarden om sterren te scoren, moeten door de overheid langzaam maar zeker worden opgeschroefd. De eisen voor 1 ster van het 3-sterrensysteem zou al vanaf 2012 verplicht moeten zijn bij de nieuwbouw van stallen. Vanaf 2015 moeten alle nieuwe stallen minstens 2 sterren hebben.

Dierenwelzijn staat in het voorstel niet op de eerste plaats. Belangrijker zijn onder meer het mestprobleem, de ruimtelijke ordening, gezondheidsproblemen bij mensen en de slechte economische positie van de boer.

Afwijzend

De VVD en het CDA reageren afwijzend op de plannen. 'Wat markt en consumenten willen, moet leidend zijn', vindt de VVD. Kamerlid Ger Koopmans van het CDA stelt dat de PvdA'ers niet goed hebben nagedacht over het plan. 'Hoe kunnen per 1 januari aanstaande al nieuwe regels gaan gelden voor nieuwe stallen?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer