Stal+van+miljoen+kippen+kan+in+Nederland
© ELI

Stal van miljoen kippen kan in Nederland

De bouw van een stal voor 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens in het Limburgse Horst aan de Maas kan doorgaan. Dat schrijft EL&I-staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer.

Provincies en gemeenten kunnen via de ruimtelijke ordening en milieu de bouw van dit soort grote stallen in goede banen leiden, schrijft Bleker als antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.

In de onlangs verschenen visie op de veehouderij, stelde Bleker dat zeer grote aantallen dieren op één locatie niet in Nederland passen. De stal in Horst aan de Maas vroeg echter al in 2010 een bouwvergunning aan.

Nieuwe aanvragen

Dit werd gedaan voordat de Tweede Kamer besloot gemeenten en provincies te verzoeken nieuwe aanvragen voor zeer grote stallen niet in behandeling te nemen, schrijft Bleker.

Volgens Bleker streefde gemeente Horst aan de Maas naar een goede inpassing van het bedrijf in de lokale omgeving. 'Maar als dergelijke grootschaligheid in de toekomst de hoofdontwikkelingsrichting wordt, wil ik een grens stellen voor de omvang van bedrijven op een locatie', waarschuwt hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer