Prijs biologische geitenmelk bij Organic Goatmilk Coöperatie naar 1 euro

De Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) verhoogt per 1 januari 2026 de prijs voor biologische geitenmelk naar 1 euro per kilo. De coöperatie ziet de vraag naar biozuivel weer toenemen en wil dat de liquiditeitssituatie op de melkgeitenbedrijven verbetert.

Prijs+biologische+geitenmelk+bij+Organic+Goatmilk+Co%C3%B6peratie+naar+1+euro
© Twan Wiermans

Volgens secretaris Johan Devreese van OGC is de verhoging voor de leveranciers geen luxe, 'maar het is wel mooi dat we dit nu kunnen doen'. Per 1 juli van dit jaar stijgt de melkprijs al van 94 cent naar 97,50 cent. Bij de genoemde prijzen is de nabetaling inbegrepen en deze gelden bij 1 kilo melk met 7 procent vet, exclusief btw. Een hogere prijs heeft OGC nog nooit uitbetaald.

De biologische geitenmelkmarkt komt uit een lastige situatie. Sinds het einde van de coronapandemie en de start van de oorlog in Oekraïne hebben consumenten te maken met een stijgende inflatie. 'Er volgde een moeilijke tijd voor duurdere voeding', legt de secretaris uit. 'De consument maakte andere keuzes.'


Twee moeilijke jaren

De verminderde vraag verplichtte de coöperatie om tijdelijk een gedeelte van de melk af te waarderen naar gangbaar. Hierdoor kende ze twee moeilijke jaren met een te lage melkprijs voor de geitenhouders. 2023 was het moeilijkste jaar voor OGC, terwijl de kosten voor de productie van biologische geitenmelk snel stegen. Dit kwam vooral door de sterke prijsstijgingen voor biologisch krachtvoer, energie en arbeid.

In de afgelopen periode zijn er ook bedrijven overgestapt van biologisch naar gangbaar. Maar de coöperatie heeft nu weer meer melk nodig en wil gecontroleerd groeien. 'Bij onze bestaande leveranciers. En er is ook wel weer ruimte voor nieuwe', zegt Devreese. 'Dat zal wel lastig zijn, gezien de ongunstige situatie in Nederland en Vlaanderen vanwege onder meer de stikstofproblematiek. Het is misschien nog het makkelijkst om in Duitsland nieuwe leveranciers te krijgen en uitbreiding te realiseren.'


Biologische babymelk

De meeste leveranciers van OGC zitten in Nederland. Ongeveer de helft van de melk die binnenkomt bij de coöperatie wordt verwerkt in biologische babymelk. Daarnaast is een groot gedeelte bestemd voor kaas.

De OGC-secretaris merkt op dat blauwtong een negatieve invloed heeft gehad op de productie van geitenmelk. 'Die is echt achteruitgegaan. Het zou kunnen dat dit meer is bij biologische geiten dan bij geiten in de gangbare sector. Dat wordt nog verder onderzocht.'

Toch gaat het duidelijk beter met de biologische geitenzuivel. Al vijftien maanden wordt alle melk opnieuw voor 100 procent als biologisch verkocht. 'In combinatie met de daling van de productie is er nu zelfs schaarste', stelt Devreese. De coöperatie kan haar klanten momenteel niet garanderen dat er voldoende melk beschikbaar is. Belangrijke markten voor OGC zijn Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland en België.


Prijsverhoging

Om het vertrouwen van de geitenhouders en de liquiditeitssituatie op hun bedrijven weer op peil te brengen, is OGC met alle klanten in overleg gegaan over een prijsverhoging. Het is volgens haar de enige manier om de rendabiliteit op de boerderijen te verbeteren en de melkproductie opnieuw aan te zwengelen.

OGC is de grootste afnemer voor biologische geitenhouders in Nederland, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen in België. De leveranciers hebben een gemiddelde bedrijfsgrootte van zeshonderd geiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    0 %
  • Zaterdag
    21° / 14°
    30 %
  • Zondag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer