Melkprijzen bleven in februari op niveau in Europa

De melkprijzen zijn in februari in Europa vrijwel op hetzelfde niveau gebleven als in januari. De prijs komt uit op gemiddeld 51,13 per 100 kilo standaardmelk. Dit is 4 cent per 100 kilo lager dan de prijs van januari 2025, die na correcties bleek uit te komen op 51,18 euro. De gemiddelde prijs ligt deze maand ruim 15 procent hoger dan in februari 2024, net als vorige maand.

Melkprijzen+bleven+in+februari+op+niveau+in+Europa
© Twan Wiermans

Al sinds oktober 2023 laten de melkprijzen in Europa een stijgende lijn zien. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers.

Dat in februari de gemiddelde melkprijs slechts 4 cent per 100 kilo verschilt met die van januari, wil niet zeggen dat er geen zuivelondernemingen zijn waarbij de prijzen dalen of juist stijgen.


Grootste wijzigingen in Ierland

In Europa zitten de grootste dalers en stijgers in Ierland. Kerry Agribusiness verhoogt de prijzen met maar liefst 1,96 euro per 100 kilo door hogere vet- en eiwitprijzen. De gemiddelde prijs blijft desondanks met 52,65 per 100 kilo achter bij die van Dairygold. Die heeft met 55,39 euro per 100 kilo de hoogste prijs in Europa ondanks een flinke daling met 1,75 per 100 kilo. Daarbij is de prijs die eerst werd vermeld van Dairygold wel gecorrigeerd naar 53,64. In januari kon die prijs vanwege het ontbreken van gegevens niet goed worden berekend. Ook Tirlán noteert met 54,96 euro een hogere prijs dan Kerry Agribusiness, terwijl de prijs door een lagere seizoensuitbetaling daalde met 93 cent per 100 kilo.



Bij het Belgische Milcobel daalt de prijs met 1,50 euro per kilo. Ook bij Royal FrieslandCampina daalt de prijs door een lagere uitbetaling van vet en eiwit met 95 cent per 100 kilo.

Stijgende prijzen zijn te zien bij de Franse zuivelondernemingen Savencia met 1,10 euro per 100 kilo, Sodiaal met 49 cent per 100 kilo en Lactalis met 32 cent per 100 kilo. In het Verenigd Koninkrijk noteert Saputo Dairy een stijging met 51 cent.

Een klein plusje met 2 cent is er bij het Spaanse Capsa Food en met 1 cent bij het Deense Arla. Bij alle andere zuivelondernemingen bleven de prijzen in februari gelijk.



Buiten de Europese Unie (EU) laat de prijs van Emmi een flinke veer met 4,42 euro per 100 kilo door een seizoenscorrectie. Het Zwitserse bedrijf betaalt wereldwijd nog steeds de hoogste prijs met 68,95 per 100 kilo. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra laat een kleine plus zien van 13 cent per 100 kilo. Dat blijft de laagste prijs met 41,45 per 100 kilo. In de Verenigde Staten (VS) daalt de melkprijs voor klasse III-melk met 70 cent per 100 kilo naar 48,37 euro per 100 kilo.


Melkaanvoer gedaald

De melkaanvoer in Nederland is in februari fors gedaald, namelijk met 6 procent en gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect met 2,6 procent. De dalende lijn zet hiermee door. Begin 2025 is de derogatie verder afgebouwd, waardoor minder melkkoeien worden aangehouden. De cumulatieve melkaanvoer lag tot en met februari 2025 3,8 procent lager dan in dezelfde periode van 2024. Rekening houdend met het schrikkeldageffect is de daling 2,1 procent.

De melkaanvoer in de EU daalde in januari met 0,4 procent. In december was nog een bescheiden groei te zien. De afname vond vooral plaats in Duitsland (-2,2 procent), Frankrijk (-1,7 procent), Nederland (-1,7 procent) en België (-3,5 procent). De Poolse melkplas nam met 1,7 procent toe, terwijl het volume in Ierland verder herstelde en maar liefst met 9,4 procent steeg. Daarbij kan worden aangetekend dat dit over een relatief kleiner volume gaat, omdat de Ierse melkaanvoer relatief sterk seizoensmatig verloopt en in januari traditioneel zijn dieptepunt bereikt.

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen is nog steeds wisselend. De groei in Nieuw-Zeeland hield aan met 2,6 procent meer melk. Het herstel van de Argentijnse melkproductie zette in januari fors door (+5,6 procent). Ook Uruguay liet weer een toename zien (+2,2 procent). De melkproductie in de VS bleef nagenoeg stabiel (+0,1 procent). Australië zag het volume voor de derde maand op rij teruglopen met 2,6 procent. Het totale volume van de belangrijke zuivelexporteurs inclusief de EU lag in januari 2025 0,5 procent hoger dan in dezelfde maand van 2024.

De zuivelmarkt heeft wat betreft prijsontwikkeling weinig hinder ondervonden van de MKZ-uitbraak in Duitsland in januari en in Oost-Europa in maart. Normale vraag- en aanbodontwikkelingen bepalen de markt. Met het seizoensmatig stijgen van de melkaanvoer en daarmee het aanbod ontstond in februari enige druk op de zuivelmarkt zonder dat echt grote prijsdalingen plaatsvonden.

In maart veerde de botermarkt weer op. Gedreven door een toegenomen vraag naar boter en room en een beperkter aanbod liepen de prijzen sterk op om vervolgens eind maart te stabiliseren. De notering van mageremelkpoeder daalde in maart licht verder. De markt voor mageremelkpoeder voelde zwakker aan en de koopbereidheid op vooral de exportmarkten viel tegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    15° / 6°
    90 %
  • Zondag
    19° / 13°
    50 %
  • Maandag
    17° / 11°
    70 %
Meer weer