Europese varkensvleesexport spint garen bij handelsoorlog
De EU en landen in Zuid-Amerika kunnen profiteren van de wereldwijde handelsverstoringen door de importtarieven die de Verenigde Staten (VS) en China elkaar hebben opgelegd. Dat verwachten marktkenners van RaboResearch. De landen hebben de tarieven verlaagd voor negentig dagen, maar dat voorkomt niet dat de effecten voor de varkensvleesmarkt fors zijn.

Hoewel China zich blijft richten op zelfvoorziening in varkensvlees, blijft het de grootste wereldwijde markt voor varkensvleesexport. Op de totale consumptie wordt minder dan 5 procent van het varkensvlees geïmporteerd, maar het gaat om grote hoeveelheden. Chinese importeurs die afhankelijk zijn van Amerikaans varkensvlees, krijgen te maken met margedruk.
Voor Amerikaanse varkensvleesexporteurs zullen de tarieven leiden tot een lagere waarde van slachtafval. China is op dit moment nog goed voor iets meer dan de helft van de jaarlijkse Amerikaanse export van slachtafval. Nu de Chinese markt grotendeels buiten bereik is, zal dit slachtafval op andere markten worden aangeboden, maar wel tegen lagere prijzen. RaboResearch verwacht dat Europa juist meer slachtafval kwijt kan op de Chinese markt.
Krimp in 2025
In de EU en het Verenigd Koninkrijk steeg de varkensvleesproductie in 2024 met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. RaboResearch verwacht in 2025 een krimp van de Europese varkensvleesproductie van 1,5 procent.
De totale varkenspopulatie in de EU daalde in 2024 met 1 procent, terwijl de zeugenstapel met 3,4 procent afnam. In Nederland daalde het aantal zeugen met 14 procent het hardst, door stoppende boeren. In Duitsland, Denemarken en wat kleine landen steeg het aantal varkens licht.
RaboResearch houdt dit jaar voor Europa rekening met stijgende prijzen door een kleiner aanbod en een betere markttoegang voor export. Doordat Duitsland weer MKZ-vrij is, zal meer varkensvlees naar het buitenland kunnen worden geëxporteerd. De impact van het handelstarief van 10 procent voor de EU naar de VS heeft waarschijnlijk slechts een beperkt effect op de Europese varkensvleeshandel.
Meer varkensvlees naar China
Denemarken, Polen, Spanje, Italië en Nederland waren in 2024 de belangrijkste exporteurs van varkensvlees naar de VS. De betere exportkansen richting China maken het verlies van de handel met Amerika waarschijnlijk meer dan goed.
De handelsspanningen zullen ook gevolgen hebben voor grondstoffen, met name sojameel. Dit is niet alleen slecht voor Amerikaanse boeren. Als er minder oliehoudende zaden uit de VS worden geëxporteerd, dalen de voerkosten voor Amerikaanse varkenshouders. Dat compenseert de exportverliezen gedeeltelijk.
De marktkenners van RaboResearch verwachten dat het handelsbeleid een rem zet op investeringen in de Amerikaanse varkenssector. Andere regio's zullen mogelijk een iets snellere groei laten zien.
Schommelende voerkosten
De voerkosten blijven dit jaar schommelen. Ze pakken waarschijnlijk lager uit in Noord-Amerika, Zuidoost-Azië en Europa ten opzichte van 2024. Maar in Zuid-Amerika stijgen de voerkosten juist vanwege de sterke vraag naar diervoeding en valutaschommelingen.
Er is onzekerheid in de markt door mond-en-klauwzeer (MKZ) in Europa en Zuid-Korea. Ook varkenspest is niet onder controle en speelt een rol in Noord-Amerika, de EU en Azië.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (EL) #691990
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SO) #688719
Gebruikt, € 3.289
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Toezichthouder Stikstof
Recruitment Marketeers - NL
Weer
-
Woensdag18° / 8°10 %
-
Donderdag14° / 8°30 %
-
Vrijdag13° / 6°50 %