'Nieuwe generatie staat klaar, geef hun de ruimte'

De landbouw krimpt, dat is een feit, maar niet verloren. Integendeel. Onze sector is volop in beweging. Boeren zijn altijd blijven zoeken naar manieren om zich aan te passen, te vernieuwen en hun bedrijven toekomstbestendig te maken.

%27Nieuwe+generatie+staat+klaar%2C+geef+hun+de+ruimte%27
© Niels de Vries

Dat maakt mij trots. Trots op alle sectoren in de landbouw. Trots op de veerkracht van de ondernemers die denken in generaties en niet in kwartalen. En trots op de prachtige producten die hier met zorg, vakmanschap en toewijding worden geproduceerd; van melk tot groenten en van vlees tot bloemen.

Door de druk op landbouwbedrijven – denk aan stikstof, regelgeving, veranderende markten, druk van de maatschappij – zoeken velen naar nieuwe manieren om hun bedrijf draaiende te houden. Ook met het oog op de volgende generatie. Want het is juist voor die generatie dat deze bedrijven blijven bestaan.

De recente openstelling van de vestigingssteun voor jonge landbouwers liet dat mooi zien. De regeling was binnen twee dagen al overtekend. Dat zegt iets. Niet alleen over de urgentie, maar vooral over het enthousiasme en de betrokkenheid van jonge ondernemers.

Bedrijfsovername heeft veel impact op de manier waarop je leeft

Susan Dijkshoorn, nieuw jongerenbestuurslid LTO Noord en eenmalig gasthoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is hartverwarmend om te zien dat er jongeren zijn die bewust kiezen voor een toekomst in de landbouw. Mensen die willen zorgen voor ons voedsel, onze bodem en ons landschap. Tegelijkertijd wringt het: aan de ene kant ervaren jonge boeren een groeiende druk door regels, kosten en onzekerheid, terwijl er aan de andere kant wel steun wordt geboden om hen op weg te helpen.

Bedrijfsovername is complex, duur en risicovol en heeft veel impact op de manier waarop je leeft. Laten we die ambitie serieus nemen en zorgen voor duidelijke, samenhangende keuzes. Door jonge boeren echt perspectief te bieden, investeren we niet alleen in hun toekomst, maar in die van ons allemaal.


Commentaar

Het commentaar is de mening van Nieuwe Oogst, verwoord door de hoofdredactie en senior redacteuren.


De keuze van gasthoofdredacteur Susan Dijkshoorn

Twintig jaar geleden op 13 mei 2005 viel Nieuwe Oogst in de huidige vorm voor het eerst bij onze lezers in de brievenbus. De redactie wil daar met u bij stilstaan. Dit doen we door in de Nieuwe Oogst van week 20 terug te kijken, maar ook juist vooruit. Daarom hebben we Susan Dijkshoorn gevraagd als onze gasthoofdredacteur voor die speciale editie. Ze is boerin, jongerenbestuurslid bij LTO Noord en Royal FrieslandCampina én twintiger.

Dijkshoorn koos voor het weekblad een artikel over digitaal weiden, een interview met directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland en een bedrijfsreportage over niet-kerende grondbewerking. Deze zijn de komende dagen ook te bekijken op nieuweoogst.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 9°
    25 %
  • Maandag
    21° / 8°
    0 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    0 %
Meer weer