Idee vertical farming wint Dutch Dairy Challenge 2025

Melkveehouder Wouter Slob uit het Zuid-Hollandse Giessenburg is de winnaar van de Dutch Dairy Challenge 2025. Met zijn idee voor vertical farming om gras te telen, wist hij de jury te overtuigen. Volgens jurylid Marije Klever, voorzitter van Boerennatuur, is het idee een voorbeeld 'van zowel landsharing als landsparing'.

Idee+vertical+farming+wint+Dutch+Dairy+Challenge+2025
© Ton van Belkum

De tweede juryprijs gaat naar Melkveehouder Christian Klein Koerkamp uit het Overijsselse Schalkhaar bij Deventer. Hij heeft een heel nieuw concept bedacht waardoor koe en kalf langer bij elkaar kunnen zijn. In zijn idee blijft het kalf niet langer bij de koe, maar geeft hij de koe de mogelijkheid om naar het kalf te gaan.' Tijdens de honderd dagen van het Dutch Dairy Challenge traject heeft hij een stalsysteem bedacht waarin dit mogelijk is.

De publieksprijs gaat naar 'De mestkeuken' van Wieger Annema uit het Friese Aldtsjerk. Hij heeft een mestvergistingsidee bedacht waarvoor geen chemicaliën nodig zijn.

Door gras te telen in een vertical farm is het land volgens winnaar Wouter Slob niet meer nodig voor maximale grasproductie. Er kunnen in het idee van Slob bijvoorbeeld notenbomen in het land komen waartussen de koeien geweid kunnen worden. Er is meer ruimte voor natuur en de koeien gaan vaker naar buiten, ook als de zon fel schijnt, want koeien kunnen schuilen in de schaduw van bomen. De jury vond alle ideeën erg goed, maar het idee van Slob er boven uit steken.


Volgens Klever is het idee van Slob 'een heel integraal idee dat raakt aan allerlei uitdagingen waar we in de melkveehouderij voor staan'. 'We hebben te maken met een hele hoge grondprijs, de gronddrukproblematiek is groot. Daar zijn veel zorgen over. Daar is dit idee een antwoord op. In het zoeken naar oplossingen brengt Slob een nieuw puzzelstukje op tafel. Dat heeft mij verrast. Je kunt hier misschien nog wel honderd dingen mee bedenken.'


Betaalbaarheid

Vanaf het begin waren er kritische vragen over de betaalbaarheid van zijn idee. Dat heeft Slob extra gemotiveerd om de terugverdientijd uit te rekenen en het rendabel te maken. Het businessplan heeft de jury overtuigd. Doordat Slob een uitgewerkt businessplan heeft gemaakt, is de jury overtuigd geraakt.


Het grote voordeel van vertical farming is volgens Slob dat onder ideale omstandigheden kan worden geteeld, zie hij eerder tegen Nieuwe Oogst. 'Het hele jaar door in de omstandigheden van een ideale groeidag. Zeg maar een groeidag in mei, maar dan nog beter. Waar op een ideale dag in april of mei 200 kilo droge stof per hectare kan groeien, kan dat bij vertical farming 365 dagen in het jaar. Over dat verschil heb je het.'

Maar wat moet je dan nog met het normale grasland? Daar heeft de melkveehouder ook wel ideeën over. 'Ik denk zelf aan agroforestry, of eigenlijk silvopasture, met bomen in een landschap waartussen de koeien kunnen weiden. We kunnen de weilanden veel meer multifunctioneel maken met zowel natuur als recreatie. Met toepassing van vertical farming hoeft productiegras niet meer het hoofddoel van ons land te zijn. Dat gras verbouwen we dan op de nieuwe manier. Koeien in de wei zijn ook niet altijd efficiënt, maar vinden we wel prachtig om te zien.'


De Dutch Dairy Challenge is bedoeld om innovaties die op het boerenerf ontstaan verder te helpen. In honderd dagen worden de ideeën van deelnemers verder gebracht met coaches en experts. De initiatiefnemers zijn FrieslandCampina, Rabobank, Lely, Nutrifeed & Agrifirm, LTO Nederland, Fedecom en Imagro. Nieuwe Oogst is mediapartner van de Dutch Dairy Challenge.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    19° / 6°
    0 %
  • Zondag
    19° / 8°
    20 %
  • Maandag
    20° / 7°
    20 %
Meer weer