'Mestverwerking wordt een mestkeuken om het land goed te voeren'

'Het klopt gewoon niet.' Het is melkveehouder Wieger Annema in het Friese Aldtsjerk al jaren een doorn in het oog dat hij mest moet afvoeren om vervolgens weer kunstmest aan te kopen. Om dat aan te pakken, wil hij mestverwerking ontwikkelen die geen chemicaliën gebruikt en schaalbaar is voor elk melkveebedrijf.

%27Mestverwerking+wordt+een+mestkeuken+om+het+land+goed+te+voeren%27
© Niels de Vries

Mestverwerking is wat de melkveehouder betreft de manier om de kringloop in de Nederlandse melkveehouderij weer te herstellen. 'Kringlooplandbouw klinkt nieuw, maar is eigenlijk een manier van landbouw bedrijven die al eeuwen wordt toegepast. De mest komt uit het land en voedt het land, het land voedt de koeien door middel van gras en de koe maakt van het gras weer melk en mest. Door de mest af te voeren, is de kringloop niet meer in balans. Het is mooi als we dat kunnen herstellen.'

Voor zijn eigen bedrijf met 125 melkkoeien heeft Annema de mogelijkheden verkend voor monovergisting. Hij kreeg dat niet rondgerekend. 'Het is simpelweg een te grote investering die op deze schaal niet makkelijk is terug te verdienen', licht hij toe.


Tekst gaat verder onder kader.

Voor elk melkveebedrijf

Wieger Annema heeft een melkveebedrijf met 125 melkkoeien met 80 hectare grond. Hij noemt zijn bedrijf 'redelijk in balans'. Hij heeft genoeg ruwvoer van eigen grond, maar moet wel jaarlijks 1.200 kuub mest afvoeren en hiervoor in de plaats kunstmest aanvoeren 'Met deze techniek kan ieder bedrijf gaan rekenen. Daardoor wordt het mogelijk aanzienlijk minder mest af te voeren.'

Voor zijn idee is het belangrijk dat renure wordt toegelaten en van de grond komt. Vervolgens moet er wat de melkveehouder betreft techniek komen die ook op kleine en middelgrote melkveebedrijven kan worden neergezet. Slob: 'Ik denk aan techniek met persen, schroefpersen en membraanpersen, zodat er geen chemicaliën aan te pas hoeven komen. Je krijgt zo verschillende meststromen op het bedrijf. We kennen al de voerkeuken in de melkveehouderij om de koeien goed te kunnen voeren. Dit wordt een mestkeuken om het land goed te kunnen voeren.'

Annema wil dat de nieuwe mestverwerkingsinstallatie 'haalbaar, schaalbaar en betaalbaar' wordt voor melkveehouders. 'Je kunt 50 procent ammoniak meer reduceren in de stal omdat de mest telkens wordt afgevoerd uit de stal. Ook is het mogelijk om 90 procent ammoniakuitstoot te verminderen bij het uitrijden, we kunnen de methaanemissie met 60 tot 80 procent verlagen en het zorgt voor minder uitspoeling.'


Tekst gaat verder onder kader.

Deelnemers Dutch Dairy Challenge

Zeven agrarisch ondernemers doen dit jaar mee aan de Dutch Dairy Challenge. Naast zes melkveehouders heeft één akkerbouwer zich aangemeld. Hun plannen worden nu in honderd dagen verder uitgewerkt en de komende weken vertellen de ondernemers in Nieuwe Oogst over hun ideeën. De uitwerking gebeurt onder begeleiding van coaches en experts. Tijdens de finale op 15 mei wordt de winnaar van 2025 bekendgemaakt.

Doordat er verschillende meststromen beschikbaar komen, is het volgens de Friese melkveehouder ook mogelijk om preciezer te bemesten. 'We nemen allemaal bodemmonsters. Het ene product bevat meer stikstof en het andere juist meer fosfaat. Dit kunnen we gericht gaan inzetten door middel van precisiebemesting. Hierdoor kun je de mineralen hierdoor beter benutten. Een extra optie kan zijn om mest op te waarderen met andere natuurlijke producten.'

Bij een teveel aan mest moet het door zelf mest te verwerken makkelijker worden om bewerkte mest te verkopen, stelt Annema. 'Bijvoorbeeld aan akkerbouwers of consumenten in de vorm van koemestkorrels. Dit systeem draagt ook bij aan een oplossing voor het stikstofprobleem vanuit de agrarische sector.'


Nieuwe Oogst is mediapartner van de Dutch Dairy Challenge. Lees meer over de finale op 15 mei en meld je aan

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 9°
    0 %
  • Vrijdag
    18° / 6°
    0 %
  • Zaterdag
    20° / 7°
    0 %
Meer weer