Ritnaaldschade voorkomen? Kies dan niet voor Italiaans raaigras als onderzaai

Het maiszaaiseizoen is in volle gang. Op sommige plekken staan op vroeggezaaide percelen de planten zelfs al boven. Terwijl diverse bietentelers problemen melden met bodemplagen als emelten, is het advies aan maistelers om de komende periode waakzaam te zijn voor ritnaalden. Of er daadwerkelijk problemen komen met dit bodeminsect, is vooral afhankelijk van het weer in de eerste groeifase.

Ritnaaldschade+voorkomen%3F+Kies+dan+niet+voor+Italiaans+raaigras+als+onderzaai
© Job Hiddink

Adviseur Gerard Abbink van Groeikracht onderschrijft dat de ritnaaldendruk in de maisteelt de laatste jaren toeneemt. Hij kan nu nog niet voorspellen of er ook dit seizoen problemen gaan komen met ritnaalden, maar waarschuwt boeren de komende periode de risico's nauwlettend in de gaten te houden.

'Vlak na opkomst is het risico nog niet zo groot. Maar als mais in de eerste groeifase komt, dan is het gewas het kwetsbaarst', zegt Abbink. 'Als het dan vrij koud en droog weer is en er verder voor ritnaalden niet veel voedsel te halen valt, dan kan het beestje aan de maiswortels gaan vreten.'

Blijft de wind zoals nu uit de noordoostelijke richting komen, dan blijft het vaak droog en is het ook 's nachts relatief koud. 'De begingroei van mais gaat dan minder hard, waardoor het risico op ritnaaldschade toeneemt. Hoe groeizamer het weer, hoe minder last het gewas van plaaginsecten heeft', zegt de Groeikracht-adviseur.

Als mais in de eerste groeifase komt, dan is het gewas het kwetsbaarst

Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht

Op dit perceel in het Gelderse Sinderen kwam deze week de mais al boven.
Op dit perceel in het Gelderse Sinderen kwam deze week de mais al boven. © Job Hiddink

Van oorsprong zorgt de ritnaald, de larve van de kniptor, vooral voor schade op percelen met gescheurd grasland. Dit omdat de kniptor eieren in grasland legt. Het gras levert organische stof voor de larven om te kunnen groeien. Maar de ritnaaldendruk neemt ook toe op percelen waar continuteelt van mais wordt toegepast. Dit komt omdat vanwege onderzaai of een vanggewas maispercelen langer zijn bedekt met een wortelpakket, waardoor ritnaalden langer kunnen overleven.


Voor maistelers die kiezen voor onderzaai, raadt Abbink aan in ieder geval niet te kiezen voor Italiaans raaigras. Dit grassoort kan volgens hem de ritnaald sterk vermeerderen. 'Engels raaigras is voor onderzaai een betere optie.'

Volgens de adviseur zijn er ook steeds meer boeren die kiezen voor bladkool als onderzaai of vanggewas na de maisteelt. Deze kruisbloemige groenbemester vermeerdert geen ritnaalden. Daarnaast benadrukt hij voor wat betreft de groenbemesterkeuze geen grasachtige groenbemester te zaaien, ook niet een mengsel waarin een grasachtige zit. Abbink concludeert dat het lastig is om schade door ritnaalden helemaal te beperken. Een zaadbehandeling werkt, maar bij hoge druk helpt het weinig, ziet hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    25° / 14°
    10 %
  • Zaterdag
    18° / 7°
    10 %
  • Zondag
    12° / 8°
    20 %
Meer weer