'Let extra goed op bij innovatieprojecten'
De hoop op innovatie lijkt weer terug te zijn in Den Haag. Zo zet landbouwminister Femke Wiersma in op ruimte en steun voor innovatie, las ik. En ook LTO deed onlangs een oproep om te investeren in innovatie. Wie op z'n eigen boerenerf bezig is geweest met innovatie weet dat zo'n project veel kan opleveren, maar ook de nodige uitdagingen kent.
In mijn praktijk word ik regelmatig betrokken bij projecten die niet vlekkeloos zijn verlopen. Ik deel graag wat praktische lessen die ik daaruit opdeed voor agrariërs die voornemens zijn een innovatief product aan te schaffen. En ja, daar zitten de nodige open deuren bij. Maar ik benoem ze toch, omdat ik het te vaak mis zie gaan.
Veelal heeft een agrariër voor een innovatief project een leverancier nodig. Bij de verkoop worden vaak gouden bergen beloofd. Het is belangrijk om de prestaties die worden beloofd goed op papier te laten uitwerken. Ik zie regelmatig achteraf discussies voorbijkomen over wat er nou wel of niet is beloofd.
Vraag in dit stadium altijd goed door en kijk bij andere afnemers die hetzelfde hebben aangeschaft en het al gebruiken. Zorg ervoor dat afspraken duidelijk worden vastgelegd. En betaal naar gelang het project vordert, dus niet alles vooraf.
Vaak wordt vergeten goed na te denken over de periode nadat het innovatieve project is opgeleverd
Wees daarnaast kritisch op degene die de spullen gaat leveren en installeren. Heeft de leverancier genoeg ervaring met dit soort projecten of is het een pilotproject? Ik zie regelmatig leveranciers in de markt die iets fantastisch hebben bedacht, maar over onvoldoende kennis en ervaring beschikken om de innovatie tot een goed einde te brengen. Ga niet te snel in zee met leveranciers zonder aantoonbare kennis, ervaring en positieve referenties.
Heb je voor een leverancier gekozen maar verloopt het uitvoeringstraject (levering/montage) niet vlot? Modder niet te lang door en zorg voor een goed dossier. Wie niet op de juiste manier en op tijd klaagt of verzoekt dingen te herstellen, kan belangrijke rechten verspelen.
Tot slot wordt vaak vergeten goed na te denken over de periode nadat het innovatieve project is opgeleverd. Sta daar voor het sluiten van het contract al bij stil. Leg niet alleen duidelijke garanties vast op papier, maar sta ook stil bij de vraag of die kunnen worden nagekomen. Als je bijvoorbeeld tien jaar garantie krijgt, is er dan voldoende zekerheid dat bijvoorbeeld na negen jaar de leverancier nog in bedrijf is? En voldoende middelen en arbeidskrachten heeft om de garantie na te komen?
Innovatie biedt veel kansen, maar wees juist bij innovatieprojecten extra kritisch.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga Estate 798 E
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %