'Laat je niet afschepen bij ballonschade'

Het was op een dinsdag in september. Een wig van hoge druk zorgde voor een fraaie nazomerse dag. Een ballonvaarder besloot met een aantal passagiers die dag een vlucht te maken. Toen de landing werd ingezet, voer de ballon laag over een weiland met schapen heen.

%27Laat+je+niet+afschepen+bij+ballonschade%27
© Dirk Hol

Volgens getuigen hoorden zij de piloot op het laatste moment voor de landing nog gas geven, wat veel lawaai maakte. Vervolgens zagen zij de schapen 'uit elkaar vliegen'. De schapen renden als een olievlek uit elkaar, alle kanten uit. Door de paniekreactie, hebben 33 schapen hun lammeren verworpen. De schapenhouder leed dus veel schade en liet het er niet bij zitten.

Wanneer je op internet zoekt naar de regels over luchtballonnen, kom je veel onzin tegen. Op veel websites wordt ervan uitgegaan dat een luchtballon overal mag landen. Een Utrechtse kantonrechter legde al eens uit dat dit flauwekul is. Zonder toestemming van de grondeigenaar mag een luchtballon niet zomaar ergens landen.

Vaak wordt het argument aangevoerd dat de verenigingen van ballonvaarders, PBN en KNVvL, een gedragscode hebben opgesteld waarin staat dat een ballon overal mag landen. Dit omdat hij door de luchtvaartwet is ontheven van de verplichting om te landen op een vliegveld.

Het varen met een luchtballon heeft geen enkele maatschappelijke noodzaak, oordeelde de rechter

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Zo'n gedragscode kan de wet echter niet opzij zetten. De eigenaar van de grond is de enige die bepaalt wie gebruik mag maken van de grond. Wanneer een luchtballon op een perceel landt, zonder toestemming van de eigenaar of gebruiker, is de luchtballonvaarder verplicht de schade te vergoeden die daardoor ontstaat.

Bij schade hoef je je dus niet af te laten schepen met een fles drank of een vergoeding van een paar tientjes. Dat is ook de reden dat LTO de gedragscode niet heeft ondertekend.

Terug naar de zaak die ik aan het begin van deze column omschreef. Als schapen op hol slaan en hun lammeren verwerpen door een laagvliegende luchtballon, moet het ballonvaartbedrijf dan de schade vergoeden? Ja, oordeelde een kantonrechter uit Rotterdam kort geleden.

Het varen met een luchtballon heeft geen enkele maatschappelijke noodzaak, zo overwoog de rechter. Het gaat om een commerciële activiteit die puur wordt uitgevoerd voor het amusement van de passagiers.

Kort gezegd is het aan de piloot van de luchtballon om te voorkomen dat hij te laag over vee heen vliegt. Schendt hij die zorgvuldigheidsnorm, dan is het ballonvaartbedrijf aansprakelijk. De advocaten van (de verzekeraar van de ballonvaarder) voerden van alles aan om onder de aansprakelijkheid uit te komen, maar hadden uiteindelijk het nakijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer