'Houd roer in handen bij verjaring schade PAS-melding'

Vanuit verschillende organisaties, waaronder LTO, is de laatste tijd aandacht gevraagd voor de verjaring van schadeclaims van PAS-melders en bedrijven met meldingsvrije activiteiten. Omdat hierover nogal wat onduidelijkheid lijkt te bestaan, grijp ik mijn kans daar ook nog een keer aandacht voor te vragen.

%27Houd+roer+in+handen+bij+verjaring+schade+PAS%2Dmelding%27
© Dirk Hol

Woensdag 29 mei is het vijf jaar geleden dat bestuursrechters van de Raad van State een streep zetten door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daardoor werden onder meer PAS-melders alsnog vergunningplichtig. De overheid is ondertussen bezig om de situatie van PAS-melders op te lossen ('legaliseren'), maar dat schiet nog niet erg op. Het is ook maar de vraag of daadwerkelijk alle PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden.

Als je als PAS-melder schade lijdt door het handelen van de overheid, heb je mogelijk recht op schadevergoeding. Een schadeclaim verjaart in principe na vijf jaar. Veel juristen gaan ervan uit dat de verjaringstermijn begint op de datum van de uitspraak. Medio volgende week loopt deze dus mogelijk af.

Je kunt verjaring voorkomen ('stuiten', in juridisch jargon), door een stuitingsbrief te sturen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je schadeclaim verjaart en dat je geen schade meer kunt claimen.

De tijd dringt, over een paar dagen verloopt de termijn

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

In een Kamerbrief van 26 april schreef minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof dat zij heeft besloten om in ieder geval een beroep op verjaring uit te stellen tot 1 juni 2029. Daarna kan de verjaring alsnog door de Staat worden ingeroepen. Probleem voorlopig opgelost, zou je denken. Toch?

Nee, het ligt ingewikkelder. De minister verlengt de termijn met vijf jaar. Wanneer je de verjaring stuit met een brief, wordt dat ook verlengd met vijf jaar. Echter, je kunt daarna minstens nog twee keer stuiten, zodat je in ieder geval twintig jaar de verjaring kunt stuiten.


Verjaringstermijn verlengen

Dit soort schadeprocedures kan erg lang duren, zeker met zo'n ingewikkeld dossier als dat van de PAS-problematiek. Wanneer je de verjaring nu zelf stuit, heb je de stuiting zelf in de hand en kun je het dus ook langer verlengen dan tien jaar.

Er zijn nog meer redenen te bedenken waarom het verstandig is de verjaring wel te stuiten met een brief, maar daarvoor biedt deze column geen plaats. Strekking van het verhaal blijft: stuur alsnog tijdig een stuitingsbrief en laat je daarover goed adviseren. De tijd dringt, over een paar dagen verloopt de termijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer