WUR onderzoekt inzet natuurlijke roofvijand tegen suzuki-fruitvlieg

Fruitteeltonderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) gaan kijken of de Aziatische sluipwesp Ganaspis Kimorum kan worden ingezet tegen de suzuki-fruitvlieg. Als er perspectief is voor de natuurlijke roofvijand, willen ze deze breed introduceren.

WUR+onderzoekt+inzet+natuurlijke+roofvijand+tegen+suzuki%2Dfruitvlieg
© eigen foto Wageningen UR

De suzuki-fruitvlieg veroorzaakt in diverse fruitsoorten, zoals aardbeien, frambozen en kersen, behoorlijke schade. WUR-onderzoekers Herman Helsen en Tibor Bukovinszky willen vaststellen in hoeverre het mogelijk is de betreffende sluipwespen te introduceren in Nederlandse boomgaarden. Hun onderzoek wordt gesteund door Fruitpact, provincie Gelderland, Greenport Gelderland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Op de website van Fruitpact vertelt Helsen dat de betreffende sluipwesp in Azië is gevonden door Zwitserse onderzoekers. Zij publiceerden dit jaar een onderzoeksverslag waaruit blijkt dat deze soort zeer selectief de suzuki-fruitvlieg aanpakt. In tegenstelling tot de in Europa inheemse sluipwespen zoekt de Ganaspis Kimorum zijn prooi ook bovenin gewassen. En juist daar bevinden zich vaak de suzuki-fruitvliegen.

'We hebben goede hoop dat het uitzetten van de ganaspis de jaarlijkse explosie aan suzuki-fruitvliegen kan tegengaan', stelt Helsen. 'Maar voordat de wesp het land in mag moet er nog veel gebeuren. Je moet aantonen dat de introductie niet de hele inheemse fauna op zijn kop gooit.' De onderzoeker legt uit dat voor een toelating een dossier nodig is. De aanvraag loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en wordt beoordeeld door het ministerie van LVVN.


Effectiever beheer

Helsen hoopt dat de toelating niet lang op zich laat wachten. Daarna verwacht hij dat nog veel onderzoek nodig is. 'We moeten de ganaspis leren kennen, kweken en loslaten. En dan nog zien wat de resultaten zijn, wat zijn levensloop is en het effect op de fruitvlieg natuurlijk. De suzuki-fruitvlieg zal niet verdwijnen, maar we hopen dat met de komst van deze sluipwesp ander beheer effectiever wordt. Zonder veel chemie.'

Als blijkt dat de inzet van de sluipwesp perspectief heeft, is het de bedoeling de roofvijand op grote schaal te kweken en in te zetten. Helsen: 'We willen de ganaspis dan breed introduceren, want de hele zachtfruitsector wordt door de suzuki-fruitvlieg bedreigt. Maar dat alles vergt nog veel nader onderzoek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    10° / 6°
    50 %
  • Dinsdag
    14° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    19° / 10°
    20 %
Meer weer