BBB wil Ctgb-advies over Exirel negeren, Kamer vol onbegrip

BBB heeft donderdagochtend gevraagd om het middel Exirel in de kersenteelt jaarlijks toe te staan. De partij gaat daarmee voorbij aan het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Kamerleden van andere partijen vinden dat BBB hiermee selectief winkelt in de adviezen van het Ctgb. 'Cherrypicking', stelt Pieter Grinwis (ChristenUnie).

BBB+wil+Ctgb%2Dadvies+over+Exirel+negeren%2C+Kamer+vol+onbegrip
© Marcel Berendsen

De gewasbeschermingsmiddelen Exirel en Tracer kregen onlangs voor een jaar vrijstelling voor de toepassing in de kersenteelt omdat er geen alternatief is voor de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg. De vrijstelling houdt in dat Exirel eens per drie kalenderjaren mag worden gebruikt. BBB-Kamerlid Cor Pierik diende mede namens de PVV een motie in waarin hij verzoekt om jaarlijkse toepassing omdat anders het middel Tracer vaker moet worden ingezet. Daarbij is de waterkwaliteit bij fruittelers in orde, stelt hij.

Dat de partij met dit verzoek voorbijgaat aan het advies van de toelatingsinstantie, het Ctgb, is niet onoverkomelijk, stelt Pierik. 'Het college heeft een adviserende rol bij de beoordeling van aanvragen voor vrijstellingen en de minister is niet verplicht deze adviezen op te volgen. Hij moet dit advies alleen betrekken bij zijn afwegingen.'


Inconsequent

Andere Kamerleden vinden deze afweging te gemakkelijk. 'Als je in een debat over gewasbeschermingsmiddelen aan de ene kant de toelating door het Ctgb van glyfosaat accepteert en tegelijkertijd andere adviezen van het Ctgb over andere middelen die de andere kant op werken niet als zodanig accepteert, ben je inconsequent', vindt Thom van Campen (VVD). Ook Grinwis (ChristenUnie) deelt die mening.

Van Campen en Grinwis hebben daarop een motie ingediend. Hierin vragen ze het kabinet de adviezen en besluiten over gewasbeschermingsmiddelen door de aangewezen onafhankelijke en deskundige instanties te respecteren.

Kamerleden Anne-Marijke Podt (D66) en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) zijn eveneens kritisch. Ze benoemen de verantwoordelijkheid voor de milieu- en waterkwaliteit bij het gebruik van middelen en wijzen erop dat de toepassingsvoorwaarden van de middelen in 2023 door 42 procent van de telers serieus niet goed zijn nagekomen.


Niet negeren

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat in een reactie weten de adviezen van het Ctgb niet te negeren. 'We hebben in dit land een aantal instituties zelf ingesteld en ingericht. Als zo'n instituut met een advies komt, dan is het de bedoeling dat we dat volgen.' Adema voelt er ook weinig voor om na elk advies in de Tweede Kamer in debat te gaan over het al dan niet opvolgen van dat advies.

De minister weerspreekt de claim van Pierik dat de waterkwaliteit bij professionele kersentelers in orde is. 'In een aantal delen van het land is dat zo, maar niet overal. Er valt nog veel te verbeteren. De naleving van de regels moet verbeteren. Exirel is geen fijn goedje, maar het is een noodzakelijk kwaad in deze teelt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer