'Ineens staat de kersenteelt in Nederland op uitsterven'

Onlangs waren mijn vrouw en ik uitgenodigd om op een kersenconferentie in Italië te spreken. Een gezelschap van zeventig professionals van over de hele wereld was aanwezig. In de bergen, op de grens van Italië en Zwitserland, zaten we op een schitterende locatie tussen de besneeuwde toppen van de Alpen.

%27Ineens+staat+de+kersenteelt+in+Nederland+op+uitsterven%27
© Dirk Hol

De lezingen gingen allemaal over kersen. De hele keten was aanwezig, van veredelaars tot supermarkten. Dus van nieuwe, lang houdbare rassen tot de geheel gekoelde keten van Woolworths in Zuid-Afrika. Marktonderzoek toont aan dat de omzet in kersen is gestegen dankzij de hogere prijzen van het afgelopen jaar. En ouderen eten dubbel zoveel kersen dan ouders met jonge kinderen.

Meest opvallend waren de tientallen aanwezige Chilenen. Of toch ook weer niet. Waar we in Nederland 600 hectare kersen telen, is dat in Chili – zit u goed? – maar liefst 74.000 hectare. Persoonlijk betekende het een weerzien met onze tijdelijke Chileense 'pleegdochter' die vijf jaar geleden bij ons in de leer was in de boomkwekerij. Inmiddels is ze binnen het bedrijf van haar vader opgeklommen tot verantwoordelijke voor nieuwe rassen.

Een kersenexporteur vertelde dat 95 procent van alle Chileense kersen naar China worden verscheept. Dat bijna idiote idee, om kersen van het zuidelijk halfrond te verschepen naar het dan kersenloze noordelijk halfrond, bleek ook nog eens van haar vader afkomstig te zijn. Kersen zijn een moeilijk houdbaar seizoensproduct, maar gaan nu naar China voor het Chinees Nieuwjaar als symbolisch en kostbaar geschenk voor de familie.

De overheid verleent geen vrijstelling meer voor twee noodzakelijke middelen tegen de suzuki-fruitvlieg

Han Fleuren, boomkweker in Koningslust (LB)

Chili is aan de slag gegaan met nieuwe rassen en betere logistieke en bewaartechnieken. Dit heeft ervoor gezorgd dat het Zuid-Amerikaanse land deze winter maar liefst 22.000 gekoelde zeecontainers met kersen naar China heeft verscheept. Het is er inmiddels een hele industrie geworden.

Vol indrukken, veel nieuwe kersenvrienden en met complimenten voor mijn lezing in mijn zak trokken we huiswaarts. Daar hoorden we het nieuws dat de overheid in ons land geen vrijstelling meer verleent voor twee noodzakelijke middelen tegen de invasieve fruitvlieg Drosophila suzukii. De middelen worden niet alleen in de ons omringende landen gebruikt in de kersenteelt, maar zelfs in de biologische groenteteelt.

Ineens staat de kersenteelt in Nederland op uitsterven. Vanwege geconstateerde overtredingen van het gebruik bij individuele telers. Vol ongeloof van zoveel indrukken in een week was dit niet bepaald de verwachte kers op de taart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer