Suzuki-fruitvlieg geeft morellenoogst de doodsteek

De suzuki-fruitvlieg heeft de morellenoogst van fruitteler en LLTB-bestuurder Susanne Görtz uit het Limburgse Baarlo compleet verpest. 'We hebben maar 10 procent kunnen oogsten', zegt ze.

'Dit jaar hadden we door het koude voorjaar en de regen al een kleine oogst, maar de minister heeft ervoor gekozen een middel tegen de suzuki-vlieg maar één keer in de drie jaar toe te staan. Daardoor is een groot gedeelte van de oogst verloren gegaan', legt Görtz uit. 'We hebben dit nog nooit meegemaakt. Normaal slaan we nooit boomgaarden over, maar dit jaar was het gewoon niet de moeite.'

Oogsten was daardoor zelfs niet rendabel meer. 'We zijn maar gestopt, want de kosten liggen hoger dan wat je er aan morellen vanaf haalt. Dan heb je nog niet eens alle andere kosten meegerekend', verzucht de fruitteler. 'Een paar jaar geleden was het ook erg, maar toen konden we nog een ander middel gebruiken en kregen we het nog onder controle.'


Grote gevolgen

De 66 hectare mislukte oogst heeft grote gevolgen. 'We hebben de afgelopen tien jaar een mooie vaste afzet opgebouwd. Maar nu hebben we alles moeten annuleren en moeten onze afnemers noodgedwongen producten uit het buitenland halen', zegt Görtz.

Het risico voor telers is nu te groot. 'We hebben middelen nodig die zijn toegestaan. Het liefst zo natuurlijk mogelijk. Maar nu hebben we niets wat sterk genoeg is tegen de suzuki-fruitvlieg', licht de fruitteler toe. 'Je staat met lege handen en kijkt hoe je oogst eraan gaat.'

Voor de toekomst is dan ook vaste toelating nodig, stelt de ondernemer. 'Niet dat je elk jaar af moet wachten of je middelen mag gebruiken. Je moet zeker weten dat het de komende jaren mag. Want het duurt een tijd voordat je aanplant in productie is en je draagt alle risico's. We moeten echt weten waar we aan toe zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer