Franse wintertarwe blijft steken onder 7 ton

De wintertarwe in Frankrijk blijft dit jaar steken op net iets minder dan 7 ton per hectare. Dat blijkt uit een raming van het Franse agrarisch statistiekbureau Agreste.

Franse+wintertarwe+blijft+steken+onder+7+ton
© Twan Wiermans

De tarwe heeft dit jaar ernstig te lijden onder de extreme neerslag van eind vorig jaar en dit voorjaar. De natte omstandigheden tijdens de herfst vorig jaar hebben ertoe geleid dat 0,5 miljoen hectare minder is ingezaaid met wintertarwe. Bovendien drukken de omstandigheden de opbrengsten met meer dan 5 procent tot net onder de 7 ton per hectare.

Er is weliswaar meer zomertarwe ingezaaid, maar dat is lang niet voldoende om het verlies bij de wintertarwe te compenseren. Bovendien zijn ook de opbrengsten bij de zomervariant niet hoog met 6,6 ton per hectare. In combinatie met een hogere ziektedruk blijft de totale tarweoogst steken op 29,7 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 5,4 miljoen ton ofwel 15,4 procent kleiner dan vorig jaar. In 2020 was de oogst nog iets kleiner met 29,2 miljoen ton. Een oogst van meer dan 30 miljoen ton is normaal in Frankrijk.


Gerst

De opbrengsten bij gerst vallen gemiddeld 6 procent lager uit dan vorig jaar. Wintergerst komt op 6,4 ton per hectare, terwijl vorig jaar 7,1 ton van een hectare werd gehaald. De oogst aan zomergerst valt wel groter uit. Dat komt door een groter areaal, want de opbrengsten blijven 2 procent achter bij die van een jaar geleden.Ook bij koolzaad zorgen de omstandigheden voor een kleinere oogst. Winterkoolzaad blijft volgens deze voorspelling steken op minder dan 3 ton per hectare. Het areaal van dit gewas valt niet eens zoveel kleiner uit dan vorig jaar, maar door de lagere opbrengsten valt de oogst 7,6 procent lager uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer