Fors minder uitzaai van wintergranen in Frankrijk door nattigheid

Boeren in Frankrijk hebben 7,5 procent minder wintergranen uitgezaaid dan vorig jaar. Volgens de agrarische informatiedienst Agreste zit er nu zo'n 6,2 miljoen hectare wintergranen in de grond. De areaalkrimp heeft alles te maken met het slechte weer van de afgelopen maanden.

Fors+minder+uitzaai+van+wintergranen+in+Frankrijk+door+nattigheid
© Job Hiddink

Door de kletsnatte omstandigheden en soms zelfs flinke overstromingen werden telers gedwongen het zaaiwerk uit te stellen naar het voorjaar. Dat betekent dat Franse boeren nu zullen kiezen voor voorjaarsgranen.

Het areaal zachte wintertarwe in Frankrijk komt voor oogst 2024 uit op 4,36 miljoen hectare, blijkt uit de cijfers van Agreste. Dat is een daling van 366.000 hectare tegenover vorig jaar. De ingezaaide oppervlakte is daarmee 7,5 procent kleiner dan het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen.Het areaal wintergerst blijft ongeveer gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Wel betekende een krimp van 6,6 procent dat het areaal met 1,27 miljoen hectare ongeveer 90.000 hectare lager uitkomt dan vorig jaar.

Door het slechte weer in Frankrijk eind 2023, waarin 17 procent meer neerslag viel dan normaal, daalde logischerwijs ook het areaal van de kleinere wintergewassen. Zo is triticale ingezaaid op 299.000 hectare, 26.000 hectare minder dan de stand begin 2023. Het areaal harde tarwe zakte van 229.000 hectare naar 210.000 hectare. Het teeltoppervlak van dit gewas zit al tien jaar in een dalende trend, meldt Agreste.


Verder is het areaal haver met 16 procent gekrompen. In Frankrijk groeit dit gewas komend groeiseizoen op 43.000 hectare. Alleen het areaal koolzaad is met 1,34 miljoen hectare relatief stabiel gebleven. De oppervlakte is 15,8 procent groter dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer