Ziektedruk in wintertarwe neemt toe

De ziektedruk in wintertarwe neemt toe en is ook groter dan vorig jaar. Dat meldt Bayer Crop Science na een rondgang langs 29 percelen afgelopen week. Zo trof het bedrijf op 80 procent van de percelen septoria aan, met op 25 procent van de percelen een zware aantasting.

Ziektedruk+in+wintertarwe+neemt+toe
© Bayer Crop Science

Bayer constateert grote verschillen in gewasstadia van wintertarwe vanwege de grote variatie van het inzaaitijdstip. Daarnaast meldt het concern dat op grote schaal de tweede drijfmestgift is uitgevoerd, die goed tot zijn recht is gekomen door de neerslag van afgelopen week.

De druk van septoria is toegenomen, stelt Bayer vast. Op 80 procent van de bezochte percelen vond het bedrijf deze bladvlekkenziekte. Op 25 procent van de percelen is sprake van een zware aantasting. Wel moet daarbij worden aangetekend dat door de laatste drijfmesttoepassing veel oud blad onderin verloren is gegaan, van waaruit de infectie al wel eerder kan hebben plaatsgevonden.


Gele roest

Volgens Bayer is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar dat er ook weer gele roest is vastgesteld. Op vijf van de 29 bezochte percelen vond het concern deze schimmel. Vooral in het baktarweras Chevignon en in rassenmengsels. Tijdens de eerste rondgang is ook meeldauw aangetroffen, maar deze schimmel is goed aangepakt door een vroege bespuiting.

Bayer adviseert tarwetelers tijdig een T1-bespuiting uit te voeren om het gewas in ieder geval tot aan het vlagbladstadium gezond te houden. Ook op percelen waar gele roest is gevonden, is het belangrijk om zo snel mogelijk een bespuiting uit te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer